Knjižnica u vrtiću – po priču i s pričom zajedno

U tijeku je Godina čitanja! Stoga se naš vrtić s veseljem priključio inicijativi Gradske knjižnice Labin “Knjižnica u vrtiću – po priču i s pričom zajedno”. Cilj je ove inicijative da se mališanima, unatoč nemogućnosti posjećivanja Gradske knjižnice, omogući pristup novim slikovnicama, poveća cirkulacija knjiga za najmlađe te razvija ljubav prema čitanju. U sve skupine Centralnog vrtića stigli su paketići sa slikovnicama koji će u skupinama biti na posudbi dva tjedna nakon čega se slikovnice vraćaju Gradskoj knjižnici.

Slikovnice, enciklopedije, knjige jedno su od načina upoznavanja svijeta koji nas okružuje, ali i onoga svijeta skrivenog u mašti. Slikovnica je prva knjiga s kojom se dijete rane dobi susreće. Ona je prozor za otkrivanje, istraživanje i razumijevanje svijeta koji nas okružuje što čini njezinu spoznajnu ulogu. Slikovnica poziva na interakciju, suradnju, stvaranje i proširivanje spoznaja, razmjenu iskustava te mišljenja, a ujedno razvija i jača prijateljstva čime se ističe njezina socijalizcijska uloga. Poznato je kako slikovnicu, osim teksta, krase razne ilustracije koje su dio estetske uloge slikovnice što kod djece potiče razvoj osjećaja za lijepo, istaknula je odgojiteljica Rea Radin.

Upravo se iz tog razloga vrtićarcima priključilo i nekoliko jasličkih skupina čije su odgojiteljice u dogovoru s knjižničarkama izabrale kvalitetne i razvojno primjerene slikovnice s tematikom koju djeca upravo istražuju. Pronašlo se tu ponešto knjiga o kukcima, planeti Zemlji, zdravoj prehrani, zubima i slično. Pogledajte kako su djeca krenula u istraživanje čarobnog svijeta knjiga!