“Le Olive” na petnaestom izdanju “Girotondo dell’amicizia”

Petnaesto izdanje “Girotondo dell’amicizia” ili Vrtuljak prijateljstva – manifestacija u organizaciji Talijanske unije, tradicionalni je godišnji sastanak predškolske djece koja pohađaju vrtiće talijanske nacionalne manjine u Istri, Primorsko – goranskoj županiji i Slovenskom primorju. Iz našeg vrtića na manifestaciji je sudjelovalo šestero djece i dvije odgojiteljice iz odgojne skupine “Le Olive”, P.O. Stari grad. Ove godine manifestacija se je održala u četvrtak 25. svibnja 2017. godine na Platku koji nudi idealne uvjete za stvaranje bogate i raznovrsne aktivnosti u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Posebna vrijednost događaja leži u jačanju identiteta talijanske nacionalne manjine, kroz duh zajedništva, druženja i prijateljstva djece i njihovih odgajatelja. Iz tog razloga, događaj se organizira svake godine u drugom gradu. Ove godine čast je pripala vrtićima grada Rijeke, koji su već bili domaćin događaja 2008. godine. Sudjelovalo je15 dječjih vrtića s 396 djece i 63 odgajatelja

Središnji dio manifestacije je krug prijateljstva, djeca formiraju veliki krug držeći se za ruke pjevajući himnu „Mano nella mano”. Da bi se omogućilo djeci da stvarno uživaju ​​u ovoj manifestaciji, pedagozi dječji vrtića iz Rijeke pripremili su brojne igre dizajnirane na zanimljiv način: nogomet, poligon vježbanja, ples, pjevanje, crtanje kredom po pločniku, igre “Graničara” te šetnja kroz šumu nazvana “Upoznajmo Platak”.