Lola spašava svijet

Jučer je u našem Centralnom vrtiću te područnom odjeljenju Raša odigrana predstava pod nazivom „Lola spašava svijet“ u sklopu projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu“. Predstava o Bubici Loli inspirirana istoimenom slikovnicom Lola spašava svijet – odvajanje otpada, oduševila je naše najmlađe. Uz niz lako pamtljivih pjesmica, djeca su vrlo brzo zapamtila stihove te su zajedno s glumcima pjevali pjesmice na temu pravilnog odvajanja otpada. Papir u plavu, plastika u žutu, a staklo u zelenu kantu – pouka je ove predstave koju je režirala i producirala Nataša Tepša Budija.

U izvedbi Teatra Happy Things Academy iz Rijeke, Lola se pojavljuje u snu djevojčice Meri te ju tamo upoznaje s aktualnim okolišnim problemima nakon čega  Meri, duboko uznemirena tužnim prilozima s televizije, obećava pomoći zaštiti i očuvati okoliš počevši od odvajanja otpada u svom kućanstvu. Uz „repericu“ baku Zlaticu i njezine čarobne balone, Meri se budi iz sna te zajedno s roditeljima počinje pustolovinu očuvanja prirode, okoliša, životinja, rijeka i mora kroz način pravilnog odvajanja te recikliranja otpada.

Po završetku predstave, svim polaznicima vrtića podijeljene su i edukativne slikovnice, kako bi o bubici Loli i njezinoj misiji očuvanja planete mogli pričati i sa svojim roditeljima i prijateljima.

Nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu” je Grad Labin u suradnji s Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Svrha je projekta izgradnja i povećanje svijesti građana grada Labina i općina Labinštine o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu upotrebu predmeta, u cilju smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.