Otkrivamo svijet slikovnica

Tijekom listopada i studenog s radošću se svake godine uključujemo u obilježavanje tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Radi se o manifestaciji promicanja knjige i čitanja koja se već više od dva desetljeća uspješno održava u Hrvatskoj, svake godine u periodu od 15. listopada do 15. studenoga. Čitanjem djeci od najranije dobi pozitivno utječemo na djetetov razvoj govora, vizualnu i slušnu percepciju, razvijamo pamćenje i jačamo djetetove potencijale za učenje. Osim toga, potičemo kod djece ugodu i zadovoljstvo, pomažemo im u usvajanju moralnih vrijednosti i empatije, te pomažemo djetetu da i samo zavoli knjigu.

Naši se vrtićarci svake godine posebno vesele posjetu Gradskoj knjižnici čiji nas ljubazni djelatnici uvijek toplo ugoste i obraduju djecu zanimljivim slikovnicama i pričama. A ove je godine, knjižnica došla i k nama! S ciljem posjeta našim jasličarima, koji ne mogu još sami doći do knjižnice, u dvjema odgojnim skupinama ugostili smo knjižničarku koja je djeci čitala slikovnice.

U područnom odjeljenju Vrećari, gostovala je prof.mentorica Majda Milevoj Klapčić i održala za roditelje predavanje o obiteljskoj pismenosti te uvođenju djeteta u svijet čitanja. Roditelji svih skupina imali su prilike čuti na koji način možemo potaknuti djecu na istraživanje slikovnica te zašto su prijeko potrebne za njihov razvoj. Također mnoge slikovnice i knjige za djecu bile su priložene te pokazane roditeljima.

Zahvaljujemo i svim roditeljima i nonićima koji su gostovali u našim skupinama i djecu uveli u čarobni svijet knjiga i slikovnica jer znamo da je ipak najljepše, kad nam čitaju naši najdraži.

A naši su Rabački delfini i ove godine napravili vlastitu slikovnicu. „Putovanja Rabačkog delfina“ ime je slikovnice u kojoj djeca vode delfina na put oko svijeta. Delfin je posjetio Ameriku, Singapur, Francusku i Španjolsku jer je bio radoznao vidjeti svijet. Putem je sreo brata blizanca, pomogao mačkici, promatrao domove ljudi i veselio se preskačući mostove i plivajući po raznim morima, da bi na kraju zaključio da je kući najljepše te se vratio u Labin igrati se lovice s djecom. Djeca su naposljetku zaključila kako je u mašti sve moguće. A izreka kaže da čovjek koji nema mašte, nema ni krila.. Zato raširite svoja, i poletite s nama do naše fotogalerije. 🙂