Povratak u vrtić

Poštovani roditelji,
sretni smo što vas možemo obavijestiti kako, nakon puna dva mjeseca, u ponedjeljak 18. svibnja ponovno otvaramo vrata našeg vrtića. Iznimno nam je drago što smo i tijekom perioda dok naš vrtić nije radio nastavili surađivati te vam se ovom prilikom zahvaljujemo na partnerstvu kojeg smo, i u novonastalim otežanim uvjetima, ipak uspjeli njegovati. Veseli nas što ćemo neke od vas već sljedećeg tjedna ponovo vidjeti, no isto tako znamo kako ste svjesni kako se i naša ustanova, njezini zaposlenici i korisnici moraju prilagoditi novim oblicima i uvjetima rada i organizacije, različitim od onih na koje smo navikli. Stoga vam donosimo obavijest o najvažnijim promjenama koje će vas čekati pri povratku u vrtić kao i savjete kako vaše dijete što bolje pripremiti na iste.

Koje novine očekuju dijete pri povratku u vrtić?

 • Ulazak u vrtić putem vanjskih terasa
  Prva novina s kojom će se djeca susresti pri povratku je već sam ulazak u vrtić/jaslice. Kako bi dolazili u čim manji doticaj s ostalom djecom i roditeljima, neće se više koristiti glavni ulaz, već će se u svaku sobu ulaziti putem vanjskih terasa. Na vratima svake sobe postavit ćemo natpis odgojnih skupina koje će boraviti u toj sobi, a raspored možete pogledati i u obavijesti o organizaciji rada od 18. svibnja do 1. lipnja 2020. godine.
 • Predaja djeteta odgojiteljici na vanjskom prostoru
  Zbog propisanih mjera, roditeljima neće biti dopušten ulazak u sobu (odgojnu skupinu). Stoga najljubaznije molimo roditelje da pričekaju odgojiteljicu da izađe na terasu i preuzme dijete. Odgojiteljica će nakon preuzimanja djeteta voditi računa da dijete odmah promijeni obuću te temeljito opere ruke sapunom i vodom.
 • Odgojiteljice, prijatelji i odgojna skupina
  Na žalost, obzirom na spajanje odgojnih skupina, djecu morate pripremiti i na to da ih u većini slučajeva neće dočekati njihove matične odgojiteljice kao ni većina prijatelja, a pojedina će djeca promijeniti i sobu boravka ili čak objekt.

Koje novine očekuju roditelje?

 • Protokol prevencije i postupanja u situaciji zaraze koronavirusom (COVID-19) u dječjem vrtiću
  U skladu s uputama HZJZ-a te preporukama MZO-a, svaki je vrtić obvezan donijeti Protokol prevencije i postupanja u situaciji zaraze koronavirusom (COVID-19) u dječjem vrtiću. Najljubaznije vas molimo da prije dolaska u vrtić temeljito pročitate Protokol, te se navedenih mjera u potpunosti pridržavate.
 • Održavanje fizičke udaljenosti
  Održavanje fizičke udaljenosti jedna je od primarnih mjera prevencije zaraze virusom te vas stoga molimo da pri dovođenju i odvođenju djece pričekate svoj red te održavate fizičku distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje i djecu.
 • Mjerenje temperature prije dolaska u vrtić
  Jedna od mjera navedenih u Protokolu je i ta da je roditelj obvezan svako jutro prije dolaska u vrtić izmjeriti temperaturu te izmjerenu vrijednost priopćiti odgojiteljici pri predaji djeteta. Ukoliko dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu iznad 37,2 te ukoliko kiše, kašlje ili ima iscjedak iz nosa, roditelj ga ne smije dovesti u vrtić. Također, ukoliko tijekom boravka u ustanovi odgojiteljice primijete promjenu u zdravstvenom stanju djeteta, dužne su vas odmah o tome obavijestiti te u najkraćem mogućem roku morate doći po dijete.

Kako pripremiti dijete na promjene koje ga očekuju?

U posljednja dva mjeseca imali smo prilike uvidjeti kako se ponekad nije jednostavno prilagoditi novim okolnostima te kako se u nepoznatim situacijama i odrasli i djeca mogu osjećati prestrašeno, zbunjeno, tužno ili ljuto. Djeci će i spomenute novine koje ih čekaju u vrtiću također predstavljati promjenu rutine na koju su dosad navikli. Stoga je važno s djetetom biti iskren te sukladno njegovoj kronološkoj dobi i njemu razumljivim rječnikom objasniti mu koje ga promjene u vrtiću očekuju i zašto je do spomenutih promjena došlo.

Ukoliko još uvijek niste s djetetom razgovarali o koronavirusu, predlažemo vam da pročitate zajedno sljedeće slikovnice čija je svrha pomoći djeci u suočavanju s epidemijom, ali i potaknuti ih na izražavanje vlastitih osjećaja, poduzimanje higijenskih mjera i mjera zaštite od koronavirusa.

Bok, ovo je koronavirus

Dan kada je sve stalo

Leteći znanstvenik

Ti si moj heroj

Osim onoga što ćete im reći, vrlo je važan i emocionalni ton kojim djetetu nešto objašnjavate. Nemojte dijete plašiti jer su događaji kojima su djeca izložena protekla dva mjeseca već dovoljno opterećujuća za njih. U objašnjavanju novih pravila važno im je dati do znanja kako i oni mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa (primjerice čestim pranjem ruku, kihanjem i kašljanjem u lakat i sl.). Pitajte dijete što ono misli na koji način može čuvati svoje i tuđe zdravlje te ga pohvalite i ohrabrite u tome. Na taj će se način dijete osjećati uključenim i važnim.

Ne zaboravite kako vas vaše dijete promatra te osjeća ako ste i sami uznemireni. Stoga je važno da budete staloženi i pokažete djetetu kako se veselite što ponovo kreće u vrtić. Vaše će vas odgojiteljice kontaktirati prije samog povratka u vrtić pa im se obratite sa svim nedoumicama koje imate. Također, poručite djetetu kako ga odgojiteljice i ostala djeca nestrpljivo čekaju upoznati te kako je ovo izvrsna prilika da upozna nove prijatelje.

Želimo vam sretan povratak! Očekujemo vas s veseljem! 🙂