Priča o Mariji, Bepetu i Paoli

Marija, Josip (Bepi) i Paola imena su koja su već dugi niz godina karakteristična za podneblje Labinštine ali i šire. U našem slučaju to su imena koja su djeca iz skupine „Loptice“ nadjenula lutkicama koje su sami izradili! A otkud im ideja da samostalno izrade lutkice?

Na pitanje što bi radili i čega bi se igrali da nemaju mobitela, televizora i ostalih elektroničkih medija odgovorili su da bi se igrali loptom, kuhali lišće, travu, pijesak, družili se s prijateljima, igrali se lutkama. U današnje vrijeme teško je i zamisliti da ljudi nekada nisu imali ni televizor, a pogotovo mobitele i ostale uređaje kojima se danas svakodnevno koristimo. Čak i igračke koje su danas svima dostupne nekada su predstavljale pravi luksuz. Ukoliko su se djeca htjela igrati, sama su se snalazila u izradi rekvizita koristeći predmete iz prirode ili iz kuće.

Tako su i djeca skupine „Loptice“ odlučila kako će sama izraditi svoje lutke. Odgojiteljice priznaju kako su i djevojčice i dječaci iznimno spretno baratali iglom i koncem, a izrađene lutkice Marija, Bepi i Paola svih su razveselile!

„Loptice“ ove godine sudjeluju u projektu „Institucionalizacija zavičajnosti u predškolske ustanove Istarske županije“ čiji je cilj formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta, odnosno uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske ustanove na području Istarske županije. Stoga su dječji interes odgojiteljice iskoristile i da se upoznaju sa starim zanatima Labinštine pa je tako nastao i plakat na temu “Ca so naši stori delali”. Palac gore za „Loptice“! 🙂