Sudjelujući u edukativno-humanitarnom programu “Škole za Afriku” razvijamo humanitarnost i empatiju

Ponosni smo što već četvrtu godinu za redom naš vrtić nastavlja sudjelovati u UNICEF-ovom edukativno-humanitarnom programu „Škole za Afriku“. Ove su se godine programu priključile skupine “Kapljice” iz Centralnog vrtića, “Krijesnice” iz područnog odjeljenja Vinež, te “Rabački delfini” iz područnog odjeljenja Rabac. Mališani spomenutih odgojnih skupina ove će godine zajedno sa svojim odgojiteljicama i roditeljima upoznavati život, kulturu i običaje Afrike kroz igru i zabavu, istovremeno razvijajući empatiju, solidarnost i međusobno pomaganje, vrijednosti koje je važno poticati i njegovati od najranije dobi.

Podsjećamo, “Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. Od 2008. godine Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji sa zainteresiranim odgojno-obrazovnim institucijama, prikuplja sredstva za program “Škole za Afriku”. Njime se djeci iz 13 afričkih zemalja želi podržati ostvarenje jednog od temeljnih prava – prava na obrazovanje. U protekloj je godini projekt podržalo više od 48 000 djece i mladih iz cijele Hrvatske.

Naša će djeca na zanimljiv način imati prilike učiti o dječjim pravima, a kroz organiziranje različitih aktivnosti prikupljanja novčanih sredstava pomagat će svojim vršnjacima na Madagaskaru. Novac koji prikupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola te sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja na Madagaskaru. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost obrazovanja.

Sudjelovanjem u projektu zajedno ćemo biti u prilici podržati ostvarenje prava djece afričkog kontinenta na obrazovanje i očuvanje njihova dostojanstva, uz istodobno osiguravanje prilike našoj djeci da odrastu u samosvjesne i socijalno osjetljive mlade ljude s kvalitetnim sustavom vrijednosti i uspješnim temeljima za daljnje cjeloživotno obrazovanje.

“Obrazovanje je najjače oružje koje možete iskoristiti da promijenite svijet.” – Nelson Mandela