Započeli smo sa suhim četkanjem u sklopu projekta Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

Naše je područno odjeljenje Vinež ove godine uključeno u projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama. Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja, a pokazao se kao učinkovita preventivna mjera u sprječavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene od najranije dječje dobi. Dobitnik je i nagrade FDI Smile Award 2020. koju Svjetska udruga dentalne medicine dodjeljuje inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti uz naglasak na edukaciju.

Odgojiteljice skupina „Krijesnice“ i „Leptirići“ te zdravstvena voditeljica vrtića educirale su se o metodi suhog četkanja zubi u vrtiću s čijom su primjenom simbolično započeli prošlog petka, na Svjetski dan oralnog zdravlja. Odgojiteljice su djeci pročitale priču o Mrljeku i Prljeku te Gricu i Grecu nakon čega su razgovarali o važnosti održavanja higijene usne šupljine i zdravoj prehrani. Proučavali su zube u enciklopediji Moje tijelo nakon čega su sami izradili modele svojih zubića. Praksu suhog četkanja zubi s kojom smo krenuli u područnom odjeljenju Vinež cilj nam je postupno uvesti u sve odgojne skupine našeg vrtića.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom “Budi ponosan na svoj osmijeh” pa su tako i naši vrtićarci u ogledalu proučavali svoje osmijehe jer je upravo osmijeh najljepši ukras kojeg svatko od nas može nositi. 🙂