Skip to main content

Zdravstveni odgoj u studenom

U mjesecu studenome aktivnosti zdravstvenog odgoja provodile su se u PO Vinež u sve tri odgojne skupine: Krijesnice, Leptirići i The Angels.

Odgojne skupine Krijesnice i Leptirići nastavile su s prošlogodišnjim projektom „Nadzirano četkanje  – Suho četkanje zubi“ u vrtiću kao pilot projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s organiziranom edukacijom o provođenju projekta. Navedeni pilot projekt prepoznat je kao izuzetno vrijedan na svjetskoj razini pri čemu je Svjetska udruga dentalne medicine dodijelila Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nagradu Smile Award 2020.
Novost je način četkanja zubi koji se pokazao kao izuzetan u prevenciji nastanka karijesa. Pri četkanju se koristi pasta koja sadržava 1450 ppm fluorida te se četkanje provodi bez korištenja vode, a količina fluora sprečava karijes i nije štetna za zdravlje djece (u skladu s Uredbom EZ br.1223/2009 EU parlamenta i Vijeće o kozmetičkim proizvodima).

Odgajatelj istiskuje zubnu pastu na čistu površinu (tanjur) i pritom pazi na dovoljan razmak između svake istisnute količine zubne paste (veličine graška). Djeca i odgajatelji peru ruke prije i nakon četkanja zuba. Sva djeca sjednu za stol. Svako dijete dobije papirnati ručnik i svoju četkicu. Svako dijete uzme pastu sa tanjura i počinje četkanje zuba. Četkanje traje najmanje dvije minute i pri tome odgajatelj potiče na pravilnu tehniku četkanja zuba. Kada je četkanje gotovo višak zubne paste ispljune se u papirnati ručnik koji se baca u kantu. Usta se ne ispiru jer fluor iz zubne paste štiti zube. Četkice se isperu i spreme u sustav za odlaganje u suhom čistom ormaru s dovoljnim razmakom između četkica.

Skupina The Angels

Održana je radionica „Moji zdravi mliječni zubi“ kojoj je prethodila dogovorena priprema od strane odgajateljica dok je na dan radionice zdravstvena voditeljica provela sljedeće aktivnosti s djecom:
1.    Uvod u aktivnost pričanjem priče „Lara i Vanda peru zube“
2.    Kviz znanja o zubima i važnosti oralne higijene
3.    Mnoštvo pripremljenog materijala (plakati, velika slikovnica o zubima, zdrava i štetna hrana za zube, piramida prehrane, plakat o važnosti zdravlja zuba i kod životinja /timaritelj u zoo vrtu pere tuljanu zube, crtamo zdrav i bolestan zub, učimo od čega se sastoji i slično)
4.    Demonstracija pravilnog četkanja zuba na modelu dinosaura „Dini“
5.     Vježbamo zajedno mimičnu muskulaturu „Lavlji krik“
6.     Kontrola pribora za četkanje zuba
7.    Pjevamo pjesmicu „Kad si sretan –verzija zubi“
8.    Podjela dječjih diploma i svakom djetetu  jedna dječja pasta za zube kao mala nagrada

Pohvale našim odgojiteljicama i djeci područnog odjeljenja Vinež.