Bogaćenje dječjeg emocionalnog svijeta u svibnju

” Moja mama se zove Matea. Volim njezino srce jer me jako voli. Kad idem u krevet ona me mazi i čuva.

” Moja mama je dobra i jako ljubazna.“

„Volim da mama bude sretna, da dugo živi, i da joj bude lijepo. Želim da mami netko pomogne u kuhanju i pospremanju. ”

” Moja mama nosi punđu i naočale. Volim kad mama radi jogu jer onda ponavljam vježbe s njom”.

Tako su djeca opisivala svoje majke povodom Majčinog dana. Neizmjernu ljubav prema mamama iskazivala su i pjesmom, crtežima, cvijećem i poklonima koje su izradili od prirodnog i neoblikovanog materijala.

 

Na Dan obitelji djeca su prikupljala fotografije svojih obitelji, izrađivala plakate i predstavljala svoju obitelj.

“Moja obitelj su mama, tata, seka i ja. Volim svoju obitelj jer su mi najdraži. Zajedno pušemo baloniće od sapunice pa ih pikamo.”

” Moja obitelj su mama, tata, brat i ja. Svoju obitelj volim najviše na svijetu i super mi je.”

” Moja obitelj su mama i tata. Volim svoju obitelj jer mi kupuju što ja želim. ”

 

Kod djece se prihvaćanje različitosti i empatija prema drugima posebno uspješno razvijaju sudjelovanjem u humanitarnim akcijama. U jednoj od takvih sudjelovali su mališani iz PO Stari grad. U suradnji s Gradom Labinom u akciji „Od srca srcima“ izložili su srca koja su izradila djeca iz Novog Sada, a sami su izrađivali srca kao doprinos prikupljanju priloga u okviru akcije za kupovinu mamografa.

Kako se primiče kraj pedagoške godine „kreću“ izleti i druženja djece i roditelja. „Medvjedići“ su8 se s roditeljima družili i s predškolcima oprostili na dvorištu vrtića. „Sovice“ iz PO Vrećari bili su na cjelodnevnom izletu brodom na Cres.

Sudjelovanjem u neposrednom odgojno-obrazovnom radu ostvarena je i uspješna suradnja s roditeljima i zajednicom.

Tata je vodio organizirani nogometni trening s djecom.

Roditelji Brajuha omogućili su djeci Centralnog vrtića i jaslica uživanje skakanja i klizanja na napuhanom dvorcu – Napuhanku.

Povodom Dana vatrogasaca pripadnici vatrogasne postaje djeci PO Vrećari i PO Jaslice omogućili su bolje upoznavanje sa tim zanimanjem, opremom za gašenje požara i pomoć u izvanrednim situacijom, a poseban je doživljaj bio uključivanje sirene i prskanje vodom iz šmrka.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa pripadnice labinskog CK djeci iz PO Vrećari pričale su interaktivnu priču i prezentirale osnovne vježbe pružanja prve pomoći. Odgojna skupina „TheCubes“ je povodom Svjetskog dana pčela posjetila je Gradski pčelinjak gdje su u organiziranoj aktivnosti članova društva upoznali život pčela, spoznavali važnost pčela za život na zemlji, upoznali se s pčelarskom opremom i košnicama, a na poklon dobili tematske slikovnice.

Aktivnosti na otvorenom bile su svakodnevne i raznovrsne. Šetnjama, takmičenjima i boravkom u prirodi obilježio se Dan Sunca. Proučavali su se kukci i djelovalo na savladavanju straha od istih. Na terasama su se ostvarivale igre vodom, a mnoge su likovne i konstruktivne igre iz soba „preseljene“ na vanjski prostor. Djeca naročito vole konzumaciju obroka na terasama. Uređivali su se vrtovi i konzumiralo uzgojeno povrće.

 

Projekt implementacije zavičajnosti u predškolske ustanove IŽ za ovu pedagošku godinu pod naslovom „Istra u očima djece – istražiti, upoznati, razumjeti i zavoljeti zavičaj“ završio se Festivalom zavičajnosti koji je ove godine bio u organizaciji DV iz Pazina. Tim povodom djeca učesnici projekta iz odgojnih skupina „Medvjedići“ i „Tratinčice“ posjetila su vrtić u Gračišću. Djeca domaćini omogućili su im degustaciju tradicionalnih kolača, posjet vinogradu i voćnjaku uz branje prvih trešanja i upoznavanje s tradicionalnim pletenjem košara od vrbovih šiba. Organizirali su i program na dijalektu i igre u prirodi. Na službenom dijelu Festivala zavičajnosti u Spomen domu u Pazinu odgojiteljice Nives Kamenar i Katarina Filipović predstavile su učesnicima tijek i ishode projekta „Medvjedići i ribice“ koje su ostvarile s djecom.

Još dvije odgojne skupine koje su sudjelovale u projektu zavičajnosti finalizirale su svoje aktivnosti. Odgojna skupina „Leptirići“ je sa prijateljima iz odgojne skupine „The Cubes“ ostvarila izlet na Učku. Posjetili su Muzej Parka prirode Učka i uz vodiča propješačili poučnu stazu, te na taj način doživjeli sve o čemu su ove pedagoške godine o Učki saznali. Odgojna skupina „Pingvini“ je kao konac svog interesa za autohtone domaće istarske životinje odabrala izlet u Dračovac pokraj Poreča gdje su mogli vidjeti istarsku kravu, koze, ovce i tovare.

 

Nakon dvije godine pauziranja zbog mjera u pandemiji, predškolci su opet doživjeli osjećaj takmičarskog duha i fer playa sudjelovanjem na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Kako Hrvatski Olimpijski savez ni ove godine nije organizirao festival na nivou Hrvatske, na inicijativu vrtića i u suradnji sa Savezom sportova Grada Olimpijada (kako ju zovu djeca) je ostvarena takmičenjima u četiri discipline djece dječjih vrtića Labinštine. Tako su Gradski stadion ponovno ispunili sportski duh, energija i smijeh oko 150 predškolaca.

 

Pripremila:

mr.sc. Ljiljana Krušelj,

stručni suradnik pedagog mentor