Boje, okusi, mirisi, doživljaji u listopadu

Aktivnosti u mjesecu listopadu snažno obogaćuju dječji doživljajni svijet.

U prvom tjednu listopada tradicionalno se obilježava se Dječji tjedan. Uvijek pod motom „Ljubav djeci prije svega“ obiluje nizom aktivnosti posvećenima djeci, njihovoj igri i zabavi, uvijek uz niz novih spoznaja i iskustava. Djeca su se takmičila, igrala na otvorenom i u zatvorenom prostoru, crtala kredama na terasama, pločnicima i igralištima, išla na pješačenja i izlete, družila se u igri s roditeljima. Izrađeno je niz originalnih i kreativnih plakata posvećenih svoj djeci svijeta, poticalo se prijateljstvo i empatija, poruke djece odraslima izlagale su se po ogradama i prozorima vrtića. Dječje poruke odnosile su se na izražavanje prava i obaveza, ali niz poruka djece nastalo je i na inicijativu Saveza društava „Naša djeca“ RH s poticajem da djeca podijele svoja emocionalna iskustva vezana za život za vrijeme pandemije Covid 19.

M.V.R. (6,1): “Djeca imaju pravo da budu dobra prema tetama u vrtiću, još moramo biti dobri prema mami i tati i moramo jesti sve što nam skuhaju, jer u Africi su djeca gladna. Od korone se čuvamo da ne kašljemo jedni u druge.  Korona je  sitni virus koji nas zarazi. Mi u vrtiću nismo bili u izolaciji jer nas tete čuvaju! Moramo se svi cijepiti da korona nestane.”

S.Š. (4,4): “Dijete ima pravo da se ne gura i ne tuče sa drugom djecom. Odrasli moraju kupiti poklone za djecu. Moja mama se cijepila jer radi u školi pa da djeca ne dobiju koronu.”

M.Đ. (6,1): “Ja volim ljude! Veliki igrajte se s prijateljima skrivača. Ako vrata od auta puknu, popravite ih, ako se ljuljačka razbije popravite je!”

N.Z. (6,2): “Budite zdravi! Pijte puno čaja i budite radosni!”

Ove godine Dječji je tjedan bio povezan sa obilježavanjem Međunarodne godine voća i povrća kao preporučenih važnih namirnica za zdravu prehranu. Izrađena je piramida zdrave prehrane, tematske društvene i manipulativne igre. Naravno da nije izostalo i kušanje voća i povrća uz uočavanje karakteristika opipa, okusa i mirisa.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta djecu vrtića posjetili su gradonačelnik Grada Labina i načelnice Općina Raša i Sveta Nedjelja i darovali ih didaktičkim materijalima za učenje i igru.

Započelo se i sa obilježavanjem Mjeseca knjige koji traje od 15.10. – 15.11. svake godine. Oformili su se centri knjiga i slikovnica i centri čitanja, te se svakodnevno čitalo, pričalo i glumilo. Na livadi u PO Vrećari svoje je priče na dijalektu djeci čitala spisateljica, u atriju PO Stari grad mama je čitala priču, odgojne skupine organizirano su posjećivale knjižnicu. Djeca vrtića PO Raša gledala su u INK Pula predstavu „Beskrilci u oblacima“, nagrađivanu glazbeno-plesnu predstavu u kojoj se upoznaje život kukaca.

Djeca su se „počastila“ i predstavom teatra „Dječja čarobna scena“. Klaun Čupko, djeci već dobro poznat i uvijek dobar prijatelj, kroz predstavu „Hodam, vozim, plovim, letim“ je pjesmom i smijehom djecu upoznao sa djecom različitih narodnosti, rasa, kultura i jezika.

U Mjesec knjige integriran je i Projekt „Maca papučarica“/ „Muca copatarica“ u kojem sudjeluju odgojne skupine Loptice iz Centralnog vrtića i Cvrčak iz jaslica. Projekt se ostvaruje u suradnji sa Savezom slovenskih društava u Hrvatskoj i njime se nastoji podići svijest čitalačke kulture kod djece rane i predškolske dobi i djelovati na poticanje razvoja njihovih kompetencija u svim razvojnim područjima. U Lopticama je mama djeci čitala priču na slovenskom jeziku, a u tijeku je i izrada hrvatsko-slovenskog rječnika.

Jesen je kroz svakodnevne i brojne aktivnosti bila prisutna u svakom danu listopada. Naglasak je bio na boravku na otvorenom, promatranju promjena u prirodi i sakupljanju jesenskih plodina. Kestenima, češerima, lišćem, jesenskim voćem se poticalo sortiranje, klasificiranje, razvrstavanje, imenovanje, razvijala se taktilna percepcija i početni matematički pojmovi i pisanje. Jesenske su se svečanosti ostvarivale na otvorenom uz igre, vježbanje, takmičenje, konzumiranje jesenskog voća i posjete seoskim domaćinstvima. Ni kiša nije sprječavala dječji svakodnevni boravak na zraku u sklopu ostvarenja projekta „1000 sati na otvorenom“. U okviru projekta djeca sudjelujućih odgojnih skupina vrlo pomno bilježe sate koje su aktivno proveli na zraku. Aktivnosti bundevama bile su sveprisutne – čišćenje, rezbarenje, degustacija koštica. Djeca i odgojiteljice PO Vinež, uz suradnju s roditeljima, organizirali su Cukijadu uz mnoge takmičarske igre. Zdravi rođendani proslavljeni su čašćenjem jesenskim voćem. U mnogim odgojnim skupinama, a posebice u onima koji program ostvaruju na engleskom jeziku, obilježen je Halloween.

Dani kruha i Dan jabuka preobrazili su djecu u male pekare i slastičare. Zdušno su modelirali slano tijesto, pekli waffle, kruh, slatki kruh, kiflice, picu, kolače, palačinke. Od jabuka još su, osim kolača, nastale kašice, sok i čips. I naravno, sve su načinjeno degustirali. U PO Vrećari su uratke od jabuka iskoristili za humanitarnu akciju u okviru ostvarenja projekta „Škole za Afriku“. Djeca su motorički bila vrlo spretna u ribanju, sjeckanju, preokretanju, mjerenju, stiskanju, oblikovanju.

Projekt „Dijete, okoliš i održivi razvoj“ i ove se pedagoške godine nastavlja. Trenutno je prisutno razvrstavanje otpada i manipulacija materijalima za recikliranje u izradi igračaka i u konstruiranju.

Sastavni dio Projekta institucionalizacije zavičajnosti IŽ su aktivnosti na temu masline koje ostvaruje odgojna skupina Tratinčice iz Centralnog vrtića. Crtali su maslinovu grančicu uz pomno promatranje karakteristika i sudjelovali berbi maslina u masliniku u Gondolićima, te se upoznali s procesom prerade. Cilj projekta je upoznati maslinu kao stablo naše starine i našeg kraja, te poticati interes za korisnost masline.

Djeca PO Raša nisu zaboravila na Dan starijih osoba kojeg su obilježili posjetom Domu za starije i nemoćne, te tako korisnicima uljepšali dan pjesmama, stihovima i čestitkama.

Roditeljima zahvaljujemo na suradnji i pomoći u svakodnevnom radu – druženjima, sakupljačkim aktivnostima, podjeli iskustava, izradi potrebnog materijala. I naročito zahvaljujemo na povjerenju i odgovornosti u posebnim uvjetima organizacije rada, te pridržavanju propisanih epidemioloških mjera.

 

 

Pripremila:

Ljiljana Krušelj, stručni suradnik pedagog mentor