Skip to main content

Vrijeme prilagodbe na vrtić

Svakom je roditelju najljepša stvar na svijetu promatrati kako njegova djeca odrastaju. S nestrpljenjem isčekujemo njihov prvi osmijeh, prve korake, prve riječi, ponosni smo na svaki njihov napredak i proživljavamo ga zajedno s njima. I prirodno je da smo najsigurniji upravo kada su u našoj blizini, pod našim budnim okom, da im u svakom trenutku možemo uskočiti i pomoći kada procijenimo da im je potrebna naša pomoć i podrška. No, dođe vrijeme kada se i djeca moraju osamostaliti. Naučiti se brinuti za sebe (sukladno dobi), poštivati pravila izvan svoga doma i priviknuti se na suživot s drugima što sa sobom donosi niz novih saznanja i spoznaja.

Prvi i vjerojatno najznačajniji korak koji svemu tome prethodi, za većinu djece predstavlja upravo – polazak u vrtić/jaslice. I koliko god da se ranije možda činilo jednostavnim ostaviti dijete na mjestu za igranje, toliko se sada roditelji vjerojatno počinju preispitivati: Hoće li mu/joj trebati dugo da se prilagodi? Hoće li lako pronaći prijatelje? Hoće li dovoljno jesti? Hoću li mu/joj nedostajati?… I zbilja, pred djecom ne stoji mali posao. Priviknuti se na novu sredinu, nove odgojiteljice, novu djecu, pravila i rutinu koji su često u mnogočemu različiti od onih kućnih na koje su navikli. Polazak u vrtić velik je događaj u njihovom životu u kojem je njima, kao i svima nama uslijed novih događaja u našim životima, potrebna podrška i razumijevanje.

Kako će se dijete prilagoditi i koliko će period prilagodbe trajati ovisi o individualnim razlikama među djecom, temperamentu djeteta, prijašnjim kontaktima s drugom djecom i odraslima, prijašnjim iskustvu odvajanja od roditelja i slično. Dok neka djeca mogu vrlo burno reagirati na odvajanje od roditelja i boravak u vrtiću, druga će se brzo prilagoditi i adaptirati na novu situaciju. U svakom slučaju, potrebno je biti strpljivi i pružiti djetetu podršku kako bi period prilagodbe protekao čim lakše i za dijete i za roditelja.

 

Kako djetetu olakšati adaptaciju?

Između 6. i 18. mjeseca života razdoblje je maksimalne privrženosti djeteta prema roditelju i u tom je periodu najviše izražena tzv. separacijska anksioznost. Manifestira se izrazitim negodovanjem djeteta pri odvajanju od roditelja, a naziva se i strahom od odvajanja. Iz tog se razloga burnije reakcije uglavnom očekuju prilikom odvajanja kod jasličke djece, koja i ne znaju još uvijek verbalizirati svoje strahove i nezadovoljstva. Vrtićka su djeca ovdje u prednosti što se mogu verbalno izraziti, a i roditelju je lakše pojasniti djetetu njegove emocije, iako to ne mora nužno značiti da će se sva vrtićka djeca lakše ili brže prilagoditi na vrtić, već tu veliku ulogu igra i roditeljski stil odgoja.

Iz tih se razloga u prilagodbu kreće postepeno, dan za danom, i osim ako dijete to izričito ne zahtijeva, prvih se dana dijete ne pušta u cjelodnevnom boravku u vrtiću. Važno je da roditelji imaju na umu kako u svim djetetu nepoznatim situacijama, dijete budno prati reakcije roditelja i oponaša ih, tako da ako se roditelj ponaša sumnjičavo ili nesigurno, takvu će poruku poslati i djetetu. Dakle pozitivan stav prema vrtiću i odgojiteljima te doživljaj vrtića kao mjesta gdje će im biti lijepo i gdje će se osjećati sigurnima, najvažniji su preduvjet za uspješnu prilagodbu.

Poželjno je svakako dijete pripremiti unaprijed za polazak u vrtić te ga, ovisno o njegovoj dobi i stupnju razumijevanja, uključiti u pripreme. Primjerice, dopustite djetetu da samo izabere pidžamicu, papučice, ruksak ili čašicu i četkicu za zube. Starija djeca mogu sama i napisati svoja imena na čašicu ili ruksak. Time djetetu dajemo priliku da bude uključeno i šaljemo mu poruku da je važno. Prošećite blizu vrtića kada za to imate priliku, pokažite mu kako vrtić i dvorište izgledaju, djetetu će biti lakše doći ako unaprijed zna gdje ide.

Razgovarajte s njime o tome što se u vrtiću radi i zašto djeca odlaze u vrtić. Odgovarajte strpljivo i iskreno na njegova pitanja, čak i ako pitanje na koje ste mu već odgovorili postavlja više puta. Poželjno je djetetu davati pozitivne informacije o vrtiću, ali pripazite da pritom ne idealizirate vrtić. Umjesto rečenica poput U vrtiću će ti biti prelijepo, imat ćeš puno prijatelja, bit će ti vrlo zabavno.. bolje je djetetu reći U vrtiću ima mnogo igračaka, upoznat ćeš drugu djecu, zajedno ćete se družiti.. Ne možemo predvidjeti kako će djetetu u početku u vrtiću biti i hoće li mu se sve svidjeti, a ako ne bude onako kako smo mu obećali, dijete će biti razočarano. Dakle naš je savjet da djetetu dajete pozitivne, ali realne informacije o onome što ga u vrtiću očekuje.

Rastanci znaju teško padati i djeci i roditeljima, a olakšati ih možete tako da budu što kraći, mirni i odvažni. Nikako nije poželjno produžavati vrijeme rastanka ili otići pa se vraćati ako dijete plače, zbog toga što se vrijeme djetetovog negodovanja na taj način samo produžava i dijete dobiva poruku da njegovo ponašanje rezultira povratkom roditelja te tako dobiva još veću motivaciju da nastavi plakati. Također, nikako nije preporučljivo iskradati se potajno u trenutku kada dijete usmjeri pažnju na nešto drugo, zbog toga što će dijete u trenutku kada shvati da vas nema biti nepripremljeno na to, razočarano i izgubit će povjerenje u vas, što u konačnosti opet rezultira produžavanjem i otežavanjem perioda adaptacije.

I na kraju, imam potrebu napomenuti kako je prilagodba potrebna ne samo djeci, već i roditeljima. Vaše će se dijete mijenjati, iskazivati svoje emocije i manifestirat će vrlo vjerojatno određene emocionalne, ponašajne ili tjelesne reakcije u vrijeme prilagodbe. Roditelji su ti koji će dijete u tom procesu voditi, radovati se s njime, ali i biti ovdje da mu pomognu u nošenju s neugodnim emocijama i reakcijama. Strpljenjem, empatijom i razumijevanjem djeteta pomoći ćete mu da se lakše prilagodi i počne doživljavati vrtić kao mjesto u kojem će se osjećati sigurnim, prihvaćenim i bezbrižnim.

Savjete o tome kako postupati u situacijama kada je djetetu (i roditelju) teško, dobit ćete na prvom roditeljskom sastanku prije samog polaska u vrtić. Naše odgojiteljice i Stručni tim vrtića vodit će vas i biti vam podrška te nam se bez ustručavanja obratite ukoliko vam bude trebala dodatna pomoć.

 

Anna Goreta Giannini, psihologinja