Skip to main content

Kako prehrana, kretanje, san, preventivne aktivnosti i kultura zdravlja u vrtiću utječu na rast i razvoj vašeg djeteta

Prehrana djeteta

Svako dijete za svoj cjeloviti razvoj treba imati uravnoteženu prehranu. Prehrana djeteta je zdrava ako svaki dan dijete konzumira mlijeko i mliječne proizvode, kruh i zamjene za kruh, meso i zamjene za meso, voće, povrće i vodu. Ako djetetu bilo što iz ovih namirnica nedostaje onda prehrana ne može zadovoljiti djetetove potrebe. Svakako je potrebno voditi računa i o sezoni, odnosno djetetu pripremati sezonske namirnice i nuditi ono što raste u podneblju kraja iz kojeg dijete dolazi.

 

Važnost kretanja

Najbolja tjelesna aktivnost za održavanje zdravlja je hodanje. Redovitim hodanjem poboljšava se kondicija, a srce postaje zdravo i izdržljivo. Tijekom aerobnih vježbi kao što su trčanje, vožnja biciklom, plivanje i planinarenje srce brže kuca te pluća napornije rade, a to se događa zato što mišići koji pokreću tijelo trebaju dodatnu hranu i kisik koji im osiguravaju energiju.  Redovito kretanje ubrzava metabolizam i djeluje na dobro raspoloženje.

 

San i dnevni odmor djeteta

Od velike je važno dnevni ritam djeteta podrediti djetetu i njegovoj individui, uvijek vodeći računa o dobi djeteta. Red i rituali djetetu daju sigurnost, pa tako i oni kod odlaska na spavanje. Veoma važan čimbenik sna je melatonin. Dok spavamo mozak se može odmoriti te tada sve pohranjene informacije primljene tokom dana prerađuje i pohranjuje. Dijete mora imati red u spavanju, a kako je najkvalitetniji san upravo onaj do ponoći, preporučljivo je da vrijeme odlaska na spavanje bude najkasnije do 21h. Dobro je djetetu pročitati priču i da ritual odlaska na spavanje uvečer kao i po danu bude uvijek isti te uvijek u isto vrijeme.

 

Preventivne aktivnosti

“Bolje spriječiti nego liječiti ” izreka je koju svi znamo, ali put od znanja do promjena navika je jako dugotrajan i na tome moramo svi raditi, svaki dan.

  • CIJEPLJENJE DJECE – U RH postoji kalendar cijepljenja koji propisuje Ministarstvo zdravstva. Naša zemlja ima visoke standarde i regulativu vezanu za zdravlje i način na koji su se mnoge bolesti iskorijenile upravo je cijepljenje. Ne nasjedajte dezinformacijama da je cijepljenje loše. Iako nuspojave postoje, one su u daleko manjem omjeru naprema dobrobitima cijepljenja!
  • KUĆNA APOTEKA – U svome domu moramo obavezno sadržavati lijekove za snižavanje temperature, čepiće i sirup, kapi za nos, sredstvo za dezinfekciju rana, sterilne gaze, zavoje, flastere, sirup za kašalj te probiotike kod povraćanja i proljeva.
  • ORALNO ZDRAVLJE I ODRŽAVANJE TJELESNE TEŽINE – Slika zdravlja neke nacije gleda se uz ostalo i kroz dva važna pokazatelja: koliki je karijes i kolika je stopa pretilosti u određenoj populaciji. Zbog toga je važno higijenu zuba i usne šupljine provoditi od dojenačke dobi čisteći usnu šupljinu sa vodom i gazicom ili silikonskim naprstkom, a nakon toga četkicom i vodom. Tek u drugoj godini života, kada dijete nauči ispljunuti tekućinu, počinjemo prati sa pastom za zube. Na prvi pregled stomatologu treba ići u najranijoj dobi, najbolje već kod pojave prvog zubića te kasnije kontinuirano na preglede najmanje triput godišnje.

Isto je i sa tjelesnom težinom. Pretilosti djece trebamo zajednički pristupiti te je od iznimne važnosti upravo rad na prevenciji pretilosti koje se provodi kroz antropometrijsko mjerenje.

 

Zdravstvena kultura vrtića

Vrtić predstavlja djetetu njegovu drugu obitelj. Iako se dijete tijekom cijeloga dana u vrtiću igra, ipak postoje dijelovi dana kada djeca doručkuju, jedu voće, ručak, odlaze na šetnje, u dvorište i slično. Period u kojem se dijete ima najviše vremena nesmetano igrati onime čime ono želi je period do 9 sati ujutro. Zato uvijek imamo potrebu napomenuti roditeljima da je zbog dobrobiti djeteta poželjno dovoditi dijete u vrtić ranije, idealno bi bilo najkasnije do 8 sati ujutro.

 

U vrtiću može boraviti dijete koje je zdravo, jer samo zdravo dijete može uživati u svim aktivnostima koje mu vrtić pruža. Dijete sa povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem, virozom, bolovima u uhu i sličnim stanjima mora taj period odležati i boraviti u kući u toplini svoga doma. Bolesno dijete treba majku i oca, obitelj. Djetetu je u takvom stanju potrebna njega, a dozvolu za povratak u skupinu isključivo određuje liječnik/pedijatar koji djetetu izdaje i ispričnicu koju roditelj donosi u vrtić i predaje svojim odgojiteljima ili zdravstvenoj voditeljici. Moramo imati na umu da se nalazimo među drugom djecom i da čuvajući sebe, zapravo čuvamo i druge.

 

Naš vrtić je u Kurikulum ustanove ugradio kontinuirani zdravstveni odgoj djece i roditelja. Počevši od jaslica svako dijete već od prve godine uči o kulturno-higijenskim navikama, kulturi prehrane te o važnosti oralnog zdravlja. Kako djeca uče upravo kroz igru i pričanje priča, odgojitelji zajedno sa zdravstvenom voditeljicom osmišljavaju različite zdravstvene radionice na kojima djeca vrtićkog uzrasta uče o anatomiji ljudskog tijela te bolestima koje pojedine sustave prate stavljajući poseban naglasak na to kako čuvati svoje zdravlje.

 

 

Nadija Žufić Rudan, zdravstvena voditeljica