Skip to main content

Kuko znuš da si odgajatelj

Zdenka Načinović, naša umirovljena odgojiteljica koju će većina pamtiti kao tetu Zdenku iz Rapca, napisala je dirljive stihove kojima je, na svoj jedinstven način, labinjonskom cakavicom dočarala svijetu što se sve krije iza riječi odgajatelj.

Teta Zdenka već godinama aktivno sudjeluje u projektu očuvanja labinjonske cakavice kojeg Grad Labin provodi i u suradnji s našim vrtićem, a zahvaljujući upravo njoj i kolegici Palmiri Golja mnogo je generacija „Rabačkih delfina“ naučilo recitirati po naše i toncati istarski balun.

Ipak, ono najvrijednije što nam je teta Zdenka ostavila u sjećanju jesu ljubav prema djeci, uvijek nasmijano lice, srce veliko za svih koji su željeli u njega ući, i ruke otvorene prema svakom djetetu i roditelju koji su imali te sreće – da bude njihova teta.

Uživajte u stihovima..

 

Kuko znuš da si odgajatelj

 

Kuko znuš? Po puno tega. Najprvo po ten ca s velo ljubov gledaš te miće, slatke, nasmijane, a neki put i plačljive očice svojeh dece. Gledaš hi i pensuš – prepoznuš kada so vesele, a kada žalosne. Prepoznuš kada so prestrašene, kada bi utele imet sa svit.

Da si odgajatelj znuš kada njihova mića srca va tvojen tucejo – kad tvoja duša se s njihovemi zaplete i misliš da ste jeno. Kad prepoznuš da dušica želi da hi zameš va krilo, da hi stišćeš na svojeh prsah i šapiceš nin na uho “sunce moje mićo”.

Prepoznuš da si odgajatelj kad nin s velo ljubov holjovice i brgeši obukivaš, kad ni kantuš onako na milo, šćorice i priči pruvljivaš. Kad skupa toncate, glumite i horti režete… kad skupa gledate i bojate se oko sebe… lepi grud od kockah delate i viturice po cestah peljute. Kad skupa va začarani bošak prošećete i tamo princezi i princi nojdete.

Odgajatelj, odgajatelj se na svitu mora bit za detišlja srca razveselit. Budite veseli da ste odgajatelji – ljubov nin dajivajte i nazad je od njih tornivajte.

Kuko znoš da si odgajatelj? Po detišljeh ocijah ka sa svet va ocijah držijo.

           Zdenka Načinović