Skip to main content

Najčešće nedoumice oko odvikavanja od pelena

S koliko se godina preporuča započeti s odvikavanjem od pelena?

Onda kada je dijete spremno. Neka će djeca biti spremna za odvikavanje od pelena sa dvije godine, a neka neće biti spremna ni sa tri godine. Koliko god vam se kao roditelju „žurilo“ u tom procesu (nekada roditelji pokušaju iskoristiti ljetne praznike za odvikavanje ili požuruju proces prije djetetovog polaska u vrtić, a kupnja pelena predstavlja i dodatni teret kućnom budžetu), imajte na umu da je vaše dijete ono kojeg čeka ova velika zadaća i kako će upravo ono dati znakove kada bude za to spremno.

Kako prepoznati da je dijete spremno?

Promatramo li ponašanje djeteta, uvidjet ćemo pojedine znakove koji će nam ukazati na to da li je dijete zaista spremno početi s odvikavanjem od pelena.

Negodovanje djeteta kada mu roditelj pokuša skinuti pelenu ili opiranje pri pokušaju sjedanja na wc školjku ili kahlicu, prvi je znak da je s odvikavanjem potrebno još neko vrijeme pričekati. Nadalje, djetetovo skidanje pelene i obavljanje nužde na pod ili sakrivanje za vrijeme obavljanja nužde, također upućuju na to da dijete nije spremno. Nakon što obavi nuždu u pelenu, djetetu u određenoj dobi počinje smetati mokra ili puna pelena. Ako se dijete nakon što se pokaka nastavi ponašati kao da se ništa nije dogodilo, a pogotovo ako s pokakanom pelenom bezbrižno sjedne i ne pokazuje nelagodu, nije još uvijek spremno za početak odvikavanja od pelena.

Da li skinuti istovremeno i dnevnu i noćnu pelenu?

Kako bi skidanje noćne pelene bilo uspješno, djetetov mjehur i sfinkteri trebaju dovoljno sazrijeti, a i ciklusi spavanja moraju biti formirani kako bi osjećaj punog mjehura mogao probuditi dijete iz sna. Tako djeca koja se u ranijoj dobi odviknu od dnevnih pelena najčešće još neko vrijeme nose noćne pelene, a djeca koja se kasnije počnu odvikavati uglavnom istovremeno skinu i dnevnu i noćnu pelenu. Ako se dijete pretežno nakon popodnevnog spavanja probudi suho, možete pokušati sa skidanjem noćne pelene. Ako pak pokušate i dijete noću mokri, vratite mu noćnu pelenu i pričekajte još neko vrijeme. Nipošto ga nemojte posramljivati zbog toga, a ni pridavati tome preveliku pažnju. Važno je pričekati da dijete bude spremno i ne ga požurivati.

Što kada ne ide sve kako bi trebalo?

Moramo biti svjesni da će nekoj djeci biti potrebno više vremena dok ne uspostave u potpunosti kontrolu nad mjehurom ili sfinkterom. Ako se djetetu često događa da mu pobjegne u gaćice ili se noću često pomokri u krevet, nemojte se obeshrabriti. Najbolje je tome ne pridavati previše pažnje i svakako izbjegavati pitanja tipa „Zašto si to napravio?“. Dijete ne zna odgovor na pitanje zašto je to napravilo, a ni jednom djetetu nije ugodno u trenutku kada mu pobjegne u gaćice. Osjeti li dijete da ste uznemireni zbog toga, osjećati će da vas je razočaralo i dodatno se obeshrabriti što svakako neće pridonijeti rješavanju problema.

Nikada ne kažnjavajte dijete zbog nezgode koja mu se dogodi i ne govorite pred drugima o tome. Često članovi šire obitelji u želji da pomognu pokušavaju na razne načine razgovarati s djetetom i pružiti mu razne savjete kao i roditeljima, no imajte na umu da nije potrebno oko toga stvarati previše buke jer se upravo tada u djetetovim očima njegov problem počinje činiti velikim i ozbiljnim.

Kako je najbolje dijete nagraditi za suhu pelenu?

Zasigurno ćete biti veoma ushićeni kada vaše dijete obavi nuždu na kahlici ili prespava noć sa suhom pelenom, međutim oprezno s prevelikim nagradama. Obavljanje nužde predstavlja osnovnu tjelesnu funkciju i tome se ne smije pridavati previše pažnje. Pohvalite dijete umjerenim tonom i bez previše ushićenja. U protivnom, dijete će zaključiti da ako vas toliko veseli njegov uspjeh, onda će vas u jednakoj mjeri rastužiti njegov neuspjeh i time ćete kod djeteta stvoriti pritisak. Veliki pritisci na dijete mogu prolungirati proces odvikavanja izazivajući kod djeteta otpor, ali i doprinijeti pojavi komplikacija u području vršenja nužde poput zadržavanja stolice, odnosno konstipacije. Dopustite dakle djetetu da samo preuzme odgovornost za vršenje nužde i zasluge za svoj uspjeh.

I još savjet za kraj..

Upamtite, djetetovo odvikavanje od pelena ne smije postati glavna tema djetetovog odrastanja već usputna stvar koju će dijete usvojiti onda kada za to bude fizički, kognitivno i emocionalno spremno. Kao roditelji, morate pratiti znakove kojima će vam dijete pokazati kada je spremno. Važno je ne pokleknuti pod pritiscima okoline koja često raznim pitanjima ili vlastitim iskustvima može pokolebati uvjerenje nesigurnih roditelja. Naučite se zahvaliti svima na dobronamjernim savjetima, ali i odgovoriti kako vi najbolje poznajete vaše dijete i sa svakom ćete odlukom započeti upravo onda kada budete procijenili da je dijete za to spremno.

Anna Goreta Giannini, psihologinja

Nadija Žufić Rudan, zdravstvena voditeljica