Naši vrtićarci predstavili izložbu “Oživljena prošlost dječjim očima budućnosti”

U subotu 29. veljače, u Društveno-kulturnom centru Lamparna, naši su vrtićarci s ponosom predstavili svoju izložbu “Oživljena prošlost dječjim očima budućnosti”. Kreatori izložbe bila su djeca područnih odjeljenja Rabac, Raša i Vrećari te skupina “Loptice” iz centralnog vrtića, a tema izložbe rudarska baština. Izložbu je otvorila ravnateljica vrtića Ivana Škopac, a popratio ju je i Borjan Bategelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina.

A kako je sve krenulo? Prateći interese djece, posebice zaljubljenika u rudarstvo Duju Bolanču, odgojiteljice Rabačkih delfina Katarina Đapić i Tina Šegan organizirale su u rabačkom vrtiću gostovanje Mladena Bajramovića, predsjednika Istarskih ugljenokopa Raša. No, odgojiteljice su nakon gostovanja gosp. Bajramovića uvidjele da i ostala djeca iskazuju interes za rudarsku baštinu Labinštine te su s vremenom u vrtiću oformile tematski centar o rudarstvu. Zajedno s djecom postavile su tračnice, izradile vagonete te dale djeci potreban alat i zaštitne kacige kako bi se uživjeli u rudarsko zanimanje. Proučavali su knjige na temu rudarstva te djeci iz dana u dan približavale rudarsku baštinu. Na posljetku, djecu su poticale da se umjetnički izraze, te su upravo u Lamparni izložili razne uratke i makete svima dobro poznatog i nedavno obnovljenog šohta.

Osim rabačkog područnog vrtića, u izložbu su se uključila i područna odjeljenja Raša i Vrećari te skupina „Loptice“ iz centralnog vrtića. U raškom odjeljenju priča je bila slična. Znatiželjna djeca postavljala su pitanja i tražila odgovore, a ti su se odgovori kasnije pretvorili u male projekte. Lijepo su istaknule odgojiteljice da ono što dijete vidi i doživi, pospremi u svoje uspomene. „Možda u budućnosti više neće postojati ona stara pruga zbog koje su i započete sve aktivnosti. No, postojat će ono isto dijete, sada već odrastao čovjek, sa sjećanjima i uspomenama, možda baš na ovu izložbu.. Koje će znati cijeniti svoje korijene i koje će svoje dijete učiti gledati, voljeti, pripadati“, poručile su prilikom otvorenja.

Na posljetku, valja istaknuti, kako je i sama odgojiteljica Đapić navela, „Ljepota čitavog projekta jest u tome što je proizašao iz interesa jednog djeteta“. Mi nadodajemo i to, kako je ljepota i u tome što su odgojiteljice interes djeteta prepoznale, prihvatile, i od njega napravile ovu divnu priču o kojoj će se još dugo pričati..