Skip to main content

Obilježavanje Dana izumitelja u “Ribicama”

 

Svake se godine 9. studenog obilježava Dan izumitelja, kojeg su ove godine iznimno kreativno i s velikim interesom obilježile i naše „Ribice“.  Djeca su se kroz razgovor upoznala sa značenjem riječi izumitelj i s poznatim izumiteljima u svijetu, s naglaskom na hrvatske izumitelje i najvažnije izume bez kojih bi život u 21.stoljeću bio nezamisliv.
Tako su djeca  istraživala, rastavljala, sastavljala i upoznavala se s nekadašnjim načinom života bez električne energije, telefona, nalivpera i sl. Kroz edukativne plakate djeca su dobila priliku putovati u prošlost i upoznati Nikolu Teslu, Fausta Vrančića, Matu Rimca, Slavoljuba Penkalu i naučiti kojim su izumima (zadužili čovječanstvo)/ pridonijeli razvoju čovječanstva. Pogledali su animirani crtić „Profesor Baltazar“ nakon kojeg su došli na ideju da i oni nešto naprave.
Dječak Abi predložio je da izrade robota za kojeg je sam napravio nacrt. Ostatak skupine priključio se s raznim kreativnim idejama i prijedlozima što bi taj robot mogao raditi (npr. pospremati igračke) i zatim su ga, s velikim veseljem i uzbuđenjem, izradili od  neoblikovanih materijala. Naravno da su bili jako ponosni na njega!
To nije bio kraj istraživanja i učenja za naše mališane, naučili su i kako se igra elementarna igra „Pokvareni telefon“ i uz to promislili o upotrebi i načinu primjene tog izuma. Prepustili su se mašti i kreativnosti te su koristeći različite likovne metode i materijale, stvorili velik broj pravih malih umjetničkih dijela. Poseban interes  pobudio je svjetleći stol na kojem su promatrali svoje otiske prstiju i usput naučili kako je svaki otisak jedinstven. Putovali su kroz povijest i na dan se pretvorili u Fausta Vrančića, izrađivali padobrane, promatrali ih i pokušavali da polete. Prema ponuđenim fotografijama  izrađivali su i viseći most od drvenih kockica, a za kraj su odgledali edukativni video na temu Nikole Tesle. Kao točku na i ovog izuzetno zanimljivog te nadasve kreativnog  i edukativnog tjedna, izradili su slikovnicu o životu i radu Nikole Tesle.
Hvala svim roditeljima koji su sudjelovali! Velika pohvala djeci skupine „Ribice“ koja su sa velikim zanimanjem prihvatila sve ponuđene poticaje i aktivnosti.
Kako je izgledao Dan izumitelja u našim „Ribicama“ možete pogledati  u galeriji.

Odgojiteljice Ana i Matea