Pomažemo djeci Afrike kroz edukativno-humanitarni projekt “Škole za Afriku”

Ponosni smo što se ove pedagoške godine naš vrtić priključio UNICEF-ovom edukativno-humanitarnom projektu „Škole za Afriku“. „Žirafice“ i „Le Olive“ iz PO Stari Grad, te „Zečići“ i „Mačići“ iz PO Raša ove će godine zajedno sa svojim odgojiteljicama i roditeljima upoznavati život, kulturu i običaje Afrike kroz igru i zabavu, istovremeno razvijajući empatiju, solidarnost i međusobno pomaganje, vrijednosti koje je važno poticati i njegovati od najranije dobi.

“Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. Od 2008. godine Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji sa zainteresiranim odgojno-obrazovnim institucijama, prikuplja sredstva za program “Škole za Afriku”. Njime se djeci iz 13 afričkih zemalja želi podržati ostvarenje jednog od temeljnih prava – prava na obrazovanje. U protekloj je godini projekt podržalo više od 80 000 djece iz cijele Hrvatske.

Naša će djeca na zanimljiv način imati prilike učiti o dječjim pravima i pomoći, kroz organiziranje različitih aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć, svojim vršnjacima u Burkini Faso. Novac koji prikupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola te sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost obrazovanja.

Sudjelovanjem u projektu zajedno ćemo biti u prilici podržati ostvarenje prava djece afričkog kontinenta na obrazovanje i očuvanje njihova dostojanstva, uz istodobno osiguravanje prilike našoj djeci da odrastu u samosvjesne i socijalno osjetljive mlade ljude s kvalitetnim sustavom vrijednosti i uspješnim temeljima za daljnje cjeloživotno obrazovanje.

“Obrazovanje je najjače oružje koje možete iskoristiti da promijenite svijet.” – Nelson Mandela