Skip to main content

Zašto četkamo zube u vrtiću?

Jedan od veoma važnih ciljeva u našem dječjem vrtiću predstavlja briga o oralnom zdravlju. “Labin – Zdravi grad” je 2007. godine izradio sliku zdravlja Grada Labina i tada su određeni najvažniji prioriteti za različita područja zdravstvene skrbi. Uvidjelo se kako je oralno zdravlje djece vrlo zapostavljeno i raširenost karijesa među djecom velika te je izrađena strategija djelovanja na području oralnog zdravlja. Izrađen je hodogram aktivnosti za vrtiće i škole u koje se naš vrtić sa zadovoljstvom uključio.

Kako pranje zuba uz pranje ruku predstavlja temelj osobne higijene svake osobe, od iznimne je važnosti djecu od najranije dobi učiti pravilnom održavanju higijene usne šupljine. Zbog toga je važno higijenu zuba i usne šupljine provoditi od dojenačke dobi čisteći usnu šupljinu  vodom i gazicom ili silikonskim naprstkom, a nakon toga četkicom i vodom. Tek u drugoj godini života, kada dijete nauči ispljunuti tekućinu, počinjemo prati pastom za zube.  Četkanjem smanjujemo broj bakterija u ustima i time zapravo spriječavamo pojavu karijesa. Posebno je važno da se četkanje zubi, pogotovo u jaslicama, provodi pod nadzorom odgojiteljica. Također, važno je podsjetiti roditelje na obavezno četkanje zuba prije spavanja i uz roditeljsku podršku i pomoć do desete godine života i da sve ono što naučimo u vrtiću roditelji i kući ponavljaju.

Važno je pravilo u vrtiću da se četkice redovito mijenjaju svaki neparni mjesec: rujan, studeni, siječanj, ožujak i svibanj i da se svaki petak četkice redovito nose kući na temeljitije pranje. Također, četkicu treba zamijeniti i u vrtiću i kod kuće ako imamo streptokoknu infekciju, kod virusa mononukleoze te upale pluća jer se virusi i bakterije mogu zadržati na četkici.

Uz četkanje i pravilnu prehranu važan segment oralnog zdravlja je i posjet stomatologu. Stoga naš  vrtić redovito djecu upućuje na preventivni i kontrolni pregled izabranom stomatologu, upućuje djecu s karijesom na sanaciju te vodi brigu da sva djeca koja se upisuju u jaslice ili vrtić obave stomatološki pregled.

Zapamtimo: samo zdravi mliječni zubi stvaraju preduvjet za zdrave trajne zube, a zdravi zubi su preduvjet zdravlja cijelog organizma!

 

Nadija Žufić Rudan, zdravstvena voditeljica