Skip to main content

Zdravstveni odgoj u rujnu i listopadu

Zdravstveni odgoj za mjesec rujan i listopad obuhvaćao je antropološko mjerenje djece  i edukaciju o važnosti higijene ruku kroz radionicu „Pravilno pranje ruku“.
Primarna svrha radionice je bila edukacija djece o važnosti provođenja pravilne higijene ruku kao i higijene općenito koju je potrebno  usvojiti već u ranom djetinjstvu kao prevenciju od širenja mnogih bolesti-od obične prehlade do ozbiljnijih bolesti.
Sigurni smo kako će kontinuirani rad sa djecom u jaslicama/vrtiću i kod kuće dati rezultate kod stjecanja te važne navike.

Aktivnost je započeta pričanjem kratke priče „Operi ruke“ te je priča nadograđena ilustracijama mikroorganizama na dlanu i ilustracijom pozitivnog učinka pranja ruku (mikroorganizmi „bježe“) koje su kasnije, kao podsjetnik djeci, nalijepljene  iznad umivaonika svake odgojne skupine.

Djeca su promatrala prikaz modela mikroorganizama od glinamola, poslužila su se brašnom u koje su u

valjali rukice za demonstraciju prljavštine te dodirivala svoje prijatelje kao zoran primjer prijenosa bakterija, virusa i ostalih mikroorganizama.

Izradili su mini plakate s otiscima ruku pomoću boja za ruke te se u konačnici demonstriralo pravilno pranje ruku s jednim do dvoje djece istovremeno, korak po korak kroz cijeli proces .

Djeca su aktivno i marljivo sudjelovala te ih ovim putem pohvaljujemo za uložen trud. Završetkom radionice djeci su podijeljene diplome za sudjelovanje s likom princeze iz spomenute priče „Operi ruke“ koja ih se jako dojmila.
Naš rad ovime ne završava, kontinuirano se promiče, podsjeća, pokazuje i bodri djecu da što kvalitetnije usvoje navedenu važnu naviku kao temelj zdravlja kroz cijeli život.

Skupine koje su sudjelovale u radionicu su:
Jaslice:  Perlice, Pahuljice, Slonići, Pandice i Cvrčak  te iz područnih objekata  Raša-Pačići  i Vinež-The Angels. Svi su bili odlični!