Povodom Svjetskog dana jabuka koji se obilježava od 20. listopada, jasličke skupine “Lavići” i “Pčelice” u vedroj atmosferi pravili su domaći sok od jabuka. Kroz ovu aktivnost razvijali su i koristili se osjetilima vida, mirisa i okusa, te s velikim uzbuđenjem promatrali su kako iz sokovnika izlazi fini sok i s nestrpljenjem čekali da ga isprobaju. Na njihovim licima se vidjelo veliko oduševljenje kada su ga probali, bili su sretni kako je sok finog okusa te tražili još.
“The Angelsi” iz PO Vinež dane jabuka obilježili su na način da su ugostili mamu Enisu koja je napravila pitu od jabuka uz pomoć vrijednih dječjih ručica. Djeca su si izradila košarice u kojima su uzeli kolač doma da počaste roditelje. Igrali su pokretne igre “Jabuka-brain brake” kreći se kao…,bojali su, pjevali o jabukama i čitali priču “Jabuka”.
Skupina “Loptice” iz CV Labin ugostila je mamu Laru koja je zajedno s djecom napravila savijaču od jabuka. Djeca su imala prilike ribati jabuke, mirisati ih te dodavati potrebne sastojke (cimet, orahe i vanilin šećer). Djeca su kore premazivala otopljenim maslacem, nadjenula jabukama i zarolala. Djeca su mami Lari za kraj aktivnosti odlučila pjevati prigodne pjesmice: Jabučice crvena te Jula i jabuka. Savijačom su se djeca zasladila nakon ručka.
Skupina “Sovice” iz PO Vrećari, također je prošli tjedan posvetila kraljici zdravlja, jabuci. Likovne aktivnosti predstavljale su otiskivanje polovice jabuka na predložak staklenku. Djeca su nakon što su otisnula jednu polovicu u boji oprala tu istu jabuku te ponovno bojala i otiskivala. Jako im se svidjelo pranje jabuka sa spužvicom kao i samo otiskivanje. Rješavali su grafomotoričke vježbe, no sve na temu jabuka, od male sjemenke do sočne jabuke. Ugostili su i mamu od Rika koja je radila tortu od jabuka. Djeca su miksala, vagala sastojke, dodavala sastojke u smjesu i strpljivo čekala svoj red. Nakon ručka djeca su se počastila tortom i međusobno komentirala “mmm kako je dobro”… Radili su i štrudlu od jabuka sa dizanim tijestom tako što su djeca ribala jabuke, dinstala, dodavala sastojke u jabuke (cimet, vanilin šećer, čokoladu za kuhanje i maslac. Zatim je odgajateljica djeci demonstrirala valjanje tijesta sa valjkom pa mazanje s domaćom marmeladom od breskve i nakon toga mazanje s nadjevom od jabuka.
Svako je dijete napravilo svoju štrudlu, nekima je bila potrebna mala pomoć pa su uzeli kući i počastili mamu i tatu. Roditelji su sutradan pitali recept jer je štrudla bila jako ukusna, no tajni sastojak je u dječjim ručicama. Radili su i marmeladu od jabuka, djeca su rezala jabuke na kockice i kuhali do trenutka kad je krenula prskati, tada su odgojiteljice preuzele izradu.
Jabuka je i ove je godine imala svoj poseban dan povodom kojeg je kod “Bombončića” u goste došla teta Lili, nona Arthura Luke. Nona Lili je svojim prisustvom i simpatičnim objašnjenjima uključila djecu u proces pravljenja kolača, košarica od jabuka te obogatila dječja iskustva i kreativnost u izradi još jedne poslastice. Osim kolača, Bombončići su radili sok od jabuke, a u kombinaciji s ostalim voćem i smothie.
Veliko hvala roditeljima na suradnji i što su bili sudionici važnih životno praktičnih aktivnosti kojima su razveselili našu djecu.