Dani kruha

Djeca i odgojitelji bili su prilično zaposleni obilježavanjem Dana kruha. Kroz razne aktivnosti djeca su upoznala prehrambene namirnice koje se koriste u izradi tijesta i kruha, no također usvojila vještine pripreme slastica i jela.

Kako bi primijenili nešto od naučenog, ali i da na prigodan način zaslade tjedan koji je bio posvećen kruhu, zajedničkim snagama i s puno ljubavi napravili su razne slastice, kolače, muffine, kiflice, pizzu, kruh i palačinke. Također, gostovale su i ugostile nas mame, tate i none, kojima se ovim putem zahvaljujemo na suradnji, a sve su se pripreme odvijale pod budnim okom odgojitelja i odgojiteljica.

“Pandice” su odlučile umijesiti kruh, no u tome imale su malu pomoć. Tata Slaven posjetio je mališane s kojima je mijesio kruh. Dječica su pokazala veliki interes i oduševljenje pomažući u izradi baš “njihovog” kruha koji je ispao fantastično i kojim su se jako ponosili.

U skupini “Preteli” iz PO Vinež po domoće užonce se za blagdani delajo fuži. Njihove miće ali prove ruki motale so fuži ki so bili #cagodar, a nona Flavija je bila glavna ka in je pomogla. Drugi don delali so Bubble bread ili po naše kruh od balicah.

Skupina “Točkice” pekla je palačinke. Djeca su već znala sve sastojke te s velikim veseljem pljeskala svakoj ispečenoj palačinki. Naravno, svi su se zasladili i zaključili da su to najbolje palačinke koje su ispekli .

“Žirafice” su se povodom “Dana kruha” pretvorile u prave male pekare koji su mijesili i pekli kruščiće te su pozvali nonu Željku koja ih je naučila pripremati ukusne fritule.

“Loptice” su ugostile mamu Tinu koja je djeci prezentirala izradu kiflica. Djeca su tako upoznala proces nastanka kiflica te su i sami pripomogli i sudjelovali u izradi i nadijevanju kiflica, kojima su se počastili nakon ručka.

Jasličari iz “Školjkica” pripremila su muffine. Iako su “Školjkice” malene odlično su se snašle u pripremanju slastica. Smjesa za muffine, voda, ulje, čokolada i puuuno smijeha i strpljenja činili su odličan recept za savršene muffine.

Tata Saša boravio je u “Sovicama” i s djecom mijesio i slagao pizzu, točnije svako dijete napravilo je svoju malenu pizzu, pomno prateći upute tate Saše. Bilo im je jako zanimljivo, a kuhinja im je pomogla da ih ispeku.  Kažu da je pizza bila jako ukusna te da su oni od danas na dalje pizzeria Sovica.

Dani kruha odvijali su se u “The Rainbowsima” u “learning by doing modu”. Na ovaj način su to činila djeca i odgojitelji, a pronašli su mjesta i za jednog roditelja. Recepte i likovne radove možete pronaći na adresi Prilaz Kršin 10. Djeca su izradila tipične Britanske krušćiće pod nazivom “The scones”. Autohtona marmelada od naranče im nije sjela, ali zato su scones smazali u trenu, kao i kroasane koje je izradila pekara Jedinstvo koju su djeca posjetila kako bi saznala gdje se to izrađuje kruh kojeg svako jutro jedemo za doručak. Mama Beatrisa pokazala je postrojenje i pripremila im radionicu izrade peciva. T.K. je zaključio kako su kroasani najbolji kruh koji postoji.

“Le olive” izradile su s djecom slano tijesto i oblikovali kroz tjedan. Nakon bojanja i izrezivanja ciklusa “Od sjemena do kruha” izradili su plakat “Dal grano al pane”, razgovarali na temu kruha i plodova zemlje. Usvajali su novu recitaciju, pod nazivom “Semina”. Mama Sabina s djecom je umijesila tijesto, oblikovala i ispekla kiflice. Preostalo tijesto i sutra će ponudit djeci za oblikovanje i pečenje, te se još jednim kiflicama zasladit za kraj tjedna.

Skupina “Bambi” svakodnevno je modelirala trajnim tijestom, te radove izložila u garderobnom dijelu. Djeca su također izrađivala keksiće u suradnji s kuharskim osobljem, te se njima počastila nakon ručka.

“Bubamare” su razgovarale kako nastaje kruh, pjesmom Pekar. Pročitana je priča “Mala crvena koka i zrno pšenice”. U skupini su boravile mame Antonija i Bojana te zajedno sudjelovale u izradi kolačića i kiflica koji su bili odlični.

“Bombončići” su pripremali kruh i svoj kruščić koje je svako dijete ponijelo kući. Djeca su ponovila spoznaje o procesu nastanka kruha i sastojcima koji su potrebni da bi rezultat bio uspješan te bila ponosna na svoje kruščiće.
Aktivnosti o kruhu pratili su nezaobilazni stihovi o pekaru i prava pekarska atmosfera.

Zaključili smo kako su djeca vrlo vješta u pripremama te kako finije slastice nikada nismo kušali, a vi možete recepte za odlične fuže i engleske kolače pronaći u fotografijama, samo morate znati da vam neće tako ukusno ispasti kao što su nama.