Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Danas su djeca raznovrsnim aktivnostima obilježila Dan planeta Zemlje. 

Djeca iz odgojne skupine „Krijesnice“ tijekom cijelog jutra razgovarala su o našoj Planeti.  Znali su već da je Zemlja okrugla, a danas su naučili da postoji 7 kontinenta, pustinje u kojoj žive deve, oceane i puno vode koje trebamo čuvati i brinuti se o njoj. Također, razgovarajući o zemlji i njezinom očuvanju, neka djeca su podijelila svoje iskustvo izrade komposta u svojim domaćinstvima. Na pitanje što je  kompost zaključili su kako je to “tamo gdje se bacaju ostaci hrane i onda se ona osuši i postane zemlja“, a u kompost bacamo “koru od banane i zgrižene jabuke”.  U nastavku aktivnosti dječje su vrijedne ruke imale puno posla – od pisanja do crtanja, svatko na svoj jedinstveni način.  

Interes petogodišnjaka i šestogodišnjaka odgojne skupine “Loptice” bio je danas fokusiran na  oceane i kontinente.
Površinu oceana mjerili su vlastitim dlanovima i time poredala oceane po veličini (“Indijski ocean je baš malo skriven”- djevojčica M.M). Osim toga pokušali su procijeniti koliko nam je Albanija daleko jer novoupisani prijatelj je od tamo. Također, interesiralo ih je gdje je i koliko je daleko Nizozemska gdje je to teta Rea putovala. Nisu zaboravili niti pronaći Ukrajinu jer djeca imaju saznanja kako se tamo ratuje. Mlađa djeca istraživala su životinje na kontinentima te iste i imenovala. Za današnji dan djeca su se verbalno izražavala i najviše žele da je Zemlja zdrava i da živi zauvijek. 

„Rabački delfini“ očistili su dvorište i djelić Prohaske od otpada, razvrstavali otpad, napravili kompost na terasi, proučavali kalifornijske gliste koje su stavili u kompost i izradili rođendanski plakat za planetu Zemlju. U šetnji su upoznavali Prohasku, igrali igre u šumi. Plastične čepove upotrijebili su za kreativne likovne uratke. 

Odgojna skupina „Bombončići“ cijeli tjedan je radila razne aktivnosti vezano za prirodu, ekologiju i zaštitu okoliša. Danas su se posvetili istraživanju o planeti Zemlji. Čitali su prigodne tekstove iz dječje enciklopedije, tražili slike na internetu, razgovarali. Na kraju su djeca napravila crtež planete Zemlje velikog formata slikajući temperama.  

“Sovice” su reciklirale prazne bočice i od njih načinili vaze koje su ukrasili vunom i rižom u boji. Potom su, od salveta i krep papira, izradili raznovrsno predivno cvijeće. Istraživali su planet pomoću globusa, saznali su što predstavlja plava a što zelena boja, gdje se nalazi Hrvatska. Razgovarali su o zagađivačima i o tome kako mi možemo pomoći planeti da bude sretnija. Bili su jako vrijedni te su se brinuli se o svojim biljkama koje su redovito zalijevali. Danas su, kao krunu tjednu posvećenog Zemlji, napravili igrokaz “Mali oblak i tata oblak” u kojem su svi uživali. 

“Le Olive” su priču o Danu planeta Zemlje započeli putem edukativnog videa “La Terra si e’ sentita male” kojeg su pogledali putem SMART tv-a. Nakon inspirativnog videa, razgovarali su te usvajali i koristili nove pojmove na talijanskom jeziku. Sudjelovali su u mnogim zanimljivim aktivnostima poput  perforiranja predložka Zemlje iglicama, likovnog izražavanja na temu “Što štiti a što zagađuje našu Zemlju”, izrade plakata pomoću kolaža, drvenih bojica i flomastera te izrade modela Zemlje kojeg su obojali tehnikom po želji.
 

Svi su mališani uživali u obilju zanimljivih i zabavnih aktivnosti kroz koje su usvojili mnoga znanja o planeti na kojoj žive.