Humanitarne akcije i obilježavanja

Prethodili su nam vrlo aktivni dani, razna obilježavanja, humanitarne akcije, održane su dječje lutkarske predstave “Maca papučarica” udruge Birikina, no najvažnije od svega je to što je djeci bilo vrlo zabavno sudjelovati u svemu navedenom.

Dana 02. travnja obilježava se “Dan svjesnosti o autizmu”. Tim povodom portal logoped.hr objavio je besplatnu verziju komunikacijske ploče. Ploča sadrži slike za predstavljanje riječi i koncepata vezanih za pojedinu situaciju. Obzirom da je odgojno-obrazovna skupina “Rika” s istim upoznata, inicirali su postavljanje komunikacijske ploče na dvorište vrtića. “Dan svjesnosti o autizmu” obilježili su izradom plakata “U različitosti rastemo”, razgovarali o komunikacijskoj ploči te knjizi koju većina djece zna koristiti.

Skupine “The Cubes”,”The Rainbows” i “Le Olive” povodom “Međunarodnog dana dječje književnosti” posjetile su Gradsku knjižnicu Labin. Knjižničarka Slavica djeci je objasnila pravila ponašanja u knjižnici, kako se pravilno odnositi prema knjigama te pročitala slikovnicu “Hoću biti velik”, nakon čega su djeca samostalno istraživala dječji odjel.

Skupina “Le Olive” privela je PATHS-RASTEM program polako kraju, što ne znači da i dalje ne nastavlja sa provođenjem osnovnih usvojenih elemenata kroz svakodnevne aktivnosti. Na dan obilježavanja “Međunarodnog dana sreće”, odgojiteljice su zaokružile navedeni program na način da su djeci priredile pravu “mini” zabavu uz čašćenje sladoledom i podjelu diploma “Znam se zakornjačiti”.

Djeca su se družila i sa zečevima, kako maskotom tako i pravim. Uskrsni zeko LaLa Land-a posjetio je naše mališane i razveselio ih čokoladnim jajima, dok su se s zečićem “Zimi” imali prilike družiti djeca skupine “Medvjedići”, obzirom da je Zimi kućni ljubimac djevojčice iz navedene odgojne skupine. No zeko Zimi nije počastio djecu košarom čokoladnih jaja, već je to učinio njegov vlasnik, otac djevojčice. U oba slučaja, dječji osmjesi bili su pravi pokazatelji njihove sreće i zadovoljstva.

Održane su i razne humanitarne akcije. Odgojna skupina “Medvjedići” iz Centralnog vrtića Labin u sklopu Unicef projekta “Škole za Afriku” provela je humanitarnu prodaju za djecu Etiopije na labinskom markatu, dok je skupina “Leptirići” iz PO Vinež sudjelovala u akciji “Dan narcisa” u suradnji s Ligom protiv raka Labin, na način da su svoje ručicama izrađene narcise izložili u svrhu humanitarne prodaje na punktu u Opskrbnom centru Jedinstvo.

Skupina “Zlatne ribice” iz PO Labin Donji bavila se održivim razvojem i poduzetništvom te održala prodaju uskršnjih dekoracija na labinskom markatu, uz cilj poticanja poduzetništva kod djece kroz igru i stvaralaštvo, dok je s školskim obveznicima sudjelovala u Dukatovom 12. likovnom natječaju čija je tema bila “Raznolik šumski svijet”. Na natječaj je pristiglo 13 tisuća radova iz vrtića i osnovnih škola diljem Hrvatske i time se potaknula sadnja 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka u spačvanskoj šumi.

Fotografije govore više od riječi, a mi se zahvaljujemo Komunalnom poduzeću 1.MAJ Labin, Gradskoj knjižnici Labin, igraonici LalaLand, udruzi Liga protiv raka Labin, malenom Zimiju i tati Marinku na odličnoj suradnji i darivanjima te što su svojim doprinosima razveselili našu dječicu. Zahvaljujemo se svima koji su podržali humanitarne akcije te vrijednim mališanima, odgojiteljima i roditeljima.