Obilježavanje obljetnice Labinske republike

Prošli je tjedan protekao u znaku obilježavanja 102. obljetnice Labinske republike te Međunarodnog dana rudara. Tom prigodom naše su Pandice iz jaslica prošetale do Šohta gdje su im odgojiteljice pričale i opisivale čemu je zapravo služio Šoht i vagonet, bojali su rudarska obilježja i rudare te bili oduševljeni veličinom Šohta koji u njihovoj vizualnoj percepciji izgleda još i viši.
Le olive, Kapljice, Tratinčice, Bubamare, The Rainbows, Medvjedići, Zebrice i Pingvini su uz posjet Šohtu s djecom pogledale edukativni video te se upoznavale s novim pojmovima, značenjem i važnošću rudarske povijesti za Labin. Djeca su se likovno izražavala različitim likovnim tehnikama na temu rudnik, rudari, Šoht, vagoni, ugljen uz prethodni prikaz  fotografija  kao i  prikaz grumenja ugljena. Upoznali su i novu tehniku “grattage”  te se njome likovno izrazili.

Odgojne skupine “Zvjezdice” i “Pačići” izradili su rudarske lampe,  odijela te su lica ofarbali crnom bojom.
Poput pravih rudara uputili su se na raški trg kako bi vidjeli vagonet, dio tračnica i  bušilicu koja se koristila u rudniku.
Uz odgojiteljice i stručnu pratnju, vodiča Mladena Bajramovića,  posjetili su Raški muzej rudara. Bili su oduševljeni stručnim vodstvom obzirom da se na djeci primjeren način približila  jedinstvena priča o rudarenju te zaintrigiralo o rudarskoj prošlosti. Djeca su postavljala razna pitanja, no isto tako davala veoma zanimljive odgovore na pitanja koja im je postavljao vodič Mladen.