Održana radionica na temu “Stopala”

U okviru planiranog stručnog usavršavanja u dvorani Centralnog vrtića održana je radionica na temu „Stopala: temelj za zdravu i stabilnu posturu – vježbe za velike i male”.

Nositeljica radionice bila je Anđelka Sabalić Prskalo, prvostupnica fizijatrije i  voditeljica odjela fizikalne terapije Doma zdravlja u Labinu.

U 90 minuta, koliko je trajala radionica, na veoma zanimljiv i pristupačan način 15 odgojiteljica i članova stručnog tima educirano je o specifičnostima stopala. Zdrava i funkcionalna stopala temelj su dobre posture, zdravih leđa, koljena, kukova te gležnjeva.

Najčešći razlog disfunkcionalnih stopala jesu slabi mišići stopala i slabost vezivnog tkiva koji nastaju zbog nedovoljnog pokretanja samog stopala. Stopalo postaje rigidno i nefleksibilno. Takva stopala mijenjaju cijelu posturu tijela i način na koji se krećemo.

Radionica je za cilj imala kroz par jednostavnih “vježbi” pokrenuti stopala te ih povezati s koljenima, kukovima, trupom, odnosno s cijelim tijelom te osvijestiti način na koji se krećemo.

Također provedene su igre sa prijenosima težine, podizanjem na prste, čučnjevima, a uz tenisku lopticu, najvažniji rekvizit bile su bose noge.

Zahvaljujemo gđi. Anđelki na veoma korisnoj radionici i nadamo se budućoj suradnji.