Učimo hrvatski znakovni jezik

Prošli tjedan u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Istarske županije – UGNIŽ započeta je edukacija hrvatskog znakovnog jezika u našem Vrtiću. Udruga UGNIŽ već niz godina provodi tečajeve znakovnog jezika za sve zainteresirane građane te kako je je komunikacija jedno od osnovnih prava svakog ljudskog bića i zapravo neizostavan dio svakodnevnog života odlučili smo našim djelatnicima pružiti mogućnost sudjelovanja u tečaju.

Polaznici će u trajanju od 30-ak sati, raspoređenih na 5 subota,

imati mogućnost usvojiti osnovni polazni tečaj koji uključuje učenje 250 znakovnih riječi i usvajanje osnovne komunikacije potrebne prilikom susreta s osobama oštećena sluha.

Voditeljice tečaja gđa. Tatjana Vodnik uvodno je upoznala polaznike o kulturi gluhih, kako komunicirati prilikom susreta s osobama oštećena sluha, postoje li razlike između znakovnog jezika različitih država i gdje se možemo obratiti za početak ili nastavak tečaja  znakovnog jezika. Prva lekcija započela je učenjem dvoručne abecede, što je bilo prilično izazovno ali i zabavno. Voditeljica je naučila sve prisutne i kako se znakuje njihovo zanimanje.

Svi polaznici tečaja na kraju edukacije HZJ  dobiti će potvrdnicu da su uspješno položili 1.stupanj osnovne komunikacije na znakovnom jeziku.