Učimo na otvorenom

 

“Outdoor classroom day“ ili u prijevodu Dan učionice na otvorenom, globalna je manifestacija koja se obilježava dvaput godišnje s ciljem poticanja igre i učenja na otvorenom. Na taj dan učitelji, odgojitelji i roditelji organiziraju učenje i igru djece i učenika izvan zidova škole, vrtića ili vlastitog doma.

“Rabački delfini” odlučili su obilježiti Dan učionice na otvorenom organizirajući posjet Bike centru u Rapcu.
Laganom šetnjom kroz Prohasku djeca su stigla do Bike centra gdje su ih dočekali njihovi djelatnici koji su im ukratko objasnili što je sve potrebno znati i posjedovati za sigurnu vožnju bicikla. Djeca su imala priliku razgledati različite vrste bicikla, saznati gdje se popravljaju te kako izgleda odjeća za bicikliste. Potom su djelatnici centra u suradnji s odgojiteljicama organizirali vozni poligon za djecu, koja su ovisno o svojoj dobi i sposobnostima, sama odabrala bicikle za sudjelovanje. Svako dijete dobilo je kacigu te su uz bodrenje svojih prijatelja spretno i pažljivo prošli kroz poligon. Na kraju uz letke sa savjetima o sigurnoj vožnji, dodijeljena im je diploma koja potvrđuje da su sudjelovali u učionici na otvorenom. Ne moramo ni naglašavati kako su se djeca vratila u vrtić vrlo uzbuđena i prepuna pozitivnih dojmova.

Djeca i odgojiteljice odgojne skupine “Rika” navedeni su dan obilježili raznim aktivnostima na vanjskom prostoru. Dubili su bundevu i pritom taktilno istraživali iznutra i izvana, promatrali  sjemenke, razgovarali o raznim bojama bundeva te dotakli se i kategorizacije voća i povrća. Na taj način  poticali su razvoj fine motorike, koordinacije ruka oko, preciznosti, strpljivosti, senzorike te logičkog zaključivanja.

U obilježavanje Dana učionice na otvorenom uključile su se i neke od naših najmlađih skupina: “Pčelice”, “Lavići” i “Perlice”. Oni su taj dan proveli na terasi gdje su imali priliku sudjelovati u nekim novim ali i “starim” aktivnostima i poticajima prezentiranima na nešto drugačiji način. Obogatili su vanjsku kuhinju lišćem i jesenskim plodovima kojima su se igrali na razne kreativne načine te su uživali u aktivnosti bojanja na foliji. Prošetali su se i do obližnjeg parka gdje su sudjelovali u grupnim igrama, ali i odradili tjelesne vježbice prikladne za svoju dob.
Naše su skupine zaista uživale u učenju na otvorenom, a koliko im je zapravo bilo zabavno i edukativno, možete pogledati u našoj galeriji.