Zabavljajmo se kod kuće!

Dragi roditelji,

želimo vam pomoći da vrijeme koje provodite kod kuće sa svojom djecom bude što produktivnije, zabavnije i veselije. Djeca ponašanje odraslih osoba promatraju u svim situacijama, a pogotovo u onima koje su njima nepoznate. Podsjetimo se kako ih ne možemo od svake situacije zaštititi, ali im možemo vlastitim primjerom pokazati kako se nositi u izazovnim trenucima te naučiti ih kako iz svake situacije možemo naučiti nešto pozitivno.

Ovdje ćemo vam dijeliti linkove na zanimljive sadržaje koji će vam pružiti ideje o tome kako se sa svojom djecom zabavljati kod kuće, a listu ćemo periodično nadopunjavati novim sadržajima. Pa krenimo sa zabavom! 🙂

 

Dječji vrtić Čigra iz Zagreba pokrenuo je virtualnu igraonicu u kojoj svakodnevno dijele besplatni edukativni materijal za djecu vrtićke dobi. U Čigrinoj su virtualnoj igraonici roditelje i djecu dočekali objašnjenje što je to koronavirus, te savjeti kako o njemu razgovarati. Tu je i eksperiment koji otkriva važnost pranja ruku, vježbe joge za najmlađe, poticajni zadaci iz matematike te oni za stjecanje predčitalačkih vještina. Sve to prate zanimljive priče i prijedlozi za zabavu. Igraonica je napravljena na platformi Padlet, a link je sljedeći:

Čigrina virtualna igraonica

 

Youtube kanal Vježbaonica sreće krenuo je sa serijom novih videa „TV Sreća“ s ciljem da djeci i roditeljima olakšaju ovo razdoblje širenjem pozitive, podrške i pozitivnog fokusa. I njihovi ranije objavljeni videozapisi sa kreativnim vizualizacijama, meditacijama za djecu i vježbama disanja bit će vam sigurno zanimljivi i korisni pa iskoristite višak vremena da pogledate i njih. Kliknite ispod!

Vježbaonica sreće

 

Kako ćete sada možda imati više vremena za boravak na otvorenom s djecom, donosimo vam i prijedloge odgojiteljica pazinskog vrtića Olga Ban koje su u sklopu vrtićkog Erasmus+ projekta „Iznutra prema van rastemo svi“ bile u Finskoj na edukaciji o outdoor pedagogiji i pripremile brošuru s prijedlozima jednostavnih igrica koje se mogu igrati vani bez puno pripreme i materijala. Provirite i krenite u prirodu!

Igre na otvorenom

 

A zanimljiva informacija stiže i iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kako bi mala i velika publika mogla uživati u lutkarskim predstavama čak i sada, kada je obustavljen rad mnogih ustanova pa tako i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, svaki petak u 12 sati riječki će lutkari na svojoj službenoj internetskoj stranici i na svom službenom Facebook profilu postaviti link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta. Program pod imenom “U lutkarsko s kauča” provodit će se sigurno do 14. travnja, do kada su privremeno i obustavljena javna okupljanja, tako da kliknite na stranice GKL Rijeka petkom u podne i uživajte u predstavama!

U lutkarstvo s kauča

 

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav pripremile su niz edukativnih igara i odvojile ih u zasebne kategorije kako bi roditelji dobili konkretne ideje i smjernice kako se zabavljati s djecom u vrijeme dok su kod kuće. Tako ćete na sljedećem linku pronaći niz igara za poticanje razvoja pažnje, kreativnosti, pamćenja, predčitalačkih i predmatematičkih vještina kod vaših vrtićaraca, a nisu zanemarile ni najmlađu jasličku dob za koju su pripremile niz manipulativnih, istraživačkih, likovnih i glazbenih aktivnosti.

Edukativne igre

 

Danas, 8. travnja, na YouTube kanalu Istarskog narodnog kazališta prikazivat će se predstava Čarobnjak iz Oza i to u 11 i u 18 sati. Prateći Facebook stranicu INK dobit ćete informacije i o ostalim zanimljivim predstavama te o vremenu njihova održavanja. Ne propustite zagarantiranu zabavu i zapratite stranice INK – Gradskog kazališta Pula!

YouTube kanal INK

 

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objavila je priručnik s 50 aktivnosti za cijelu obitelj prilagođene za provođenje u kućnoj radinosti. Aktivnosti se razlikuju od „običnih igara“ time što su usmjerene na razvoj socio-emocionalnih kompetencija, komunikacijskih vještina, jačanje psihološke otpornosti, poticanje zajedništva, kohezije i boljeg upoznavanja samih sebe, ali i članova obitelji. Naravno, uključuju i puno zabavnih elemenata kako bi vrijeme brže prošlo, a i kako bismo oplemenili naše živote smijehom, optimizmom te i na taj način gradili imunitet – tjelesni i emocionalni. Provirite na linku što su vam pripremili!

50 aktivnosti za cijelu obitelj

 

Igrajte se, volite, mazite i pokažite svojoj djeci kako vam je vrijeme provedeno s njima najdragocjenije! 🙂