Bombončići i Rabački delfini na putovanju planetima

Kroz sudjelovanje u projektu Naša mala knjižnica, čitajući slikovnicu “Nevidljiva kuća”, odgojne skupine “Bombončići” iz PO Vrećari i “Rabački delfini” iz PO Rabac, dobili su inspiraciju da malo više nauče o zvijezdama i zviježđima.

Odlučili su posjetiti Astronomski centar Rijeka, gdje su imali priliku putovati po planetima i proučavati zvijezde.

Posebno prilagođenim programom u trajanju od 40-ak minuta, djeci su se na zanimljiv i receptivno prihvatljiv način približili osnovni astronomski pojmovi (zvijezda, zviježđe, planet, Sunce, Mjesec i ostalo).

U specijaliziranoj dvorani za projekcije na trenutak su “poletjela” u svemir među zvijezde i planete Sunčeva sustava, “prošetala” su se Mjesečevim krajolikom upoznajući se s Mjesečevim kraterima i na kraju su razgledala raznolike dječje radove svemirske tematike u izložbenom prostoru planetarija.

Djeca, osobito ona starije vrtićke dobi, aktivno su sudjelovala u izlaganju odgovarajući na voditeljeva pitanja, ali i postavljajući mu pitanja, a neka su pokazala i zavidno znanje o svemiru.

Izlet u planetarij obogaćen je i iskustvom vožnje kroz dugački tunel te promatranjem i osvještavanjem gradskog pejzaža.

“Kako je unutar centra zabranjeno fotografiranje, ne možemo vas slikovito provesti kroz naše putovanje, no vjerujte nam kako nam je bilo svemirski odlično!”