Mališani iz skupina Rika, Pingvini i Zvjezdice, šarenim čarapicama, crtežima i plesom obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Simbol obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom jesu šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. 

Danas, na prvi dan proljeća, obilježavanju Svjetskog dana Down sindroma nošenjem šarenih čarapa i provedbom raznih aktivnosti pridružile su se odgojne skupine “Rika”, “Pingvini” i “Zvjezdice”.

Odgojna skupina “Rika” iz Centralnog vrtića Labin, tijekom jutarnjih sati likovno se izražavala crtajući različite čarape te su po završetku svojih prekrasnih radova odlučili održati pravu izložbu ispred vrtića. Prolaznici Istarske ulice imali su prilike pogledati njihova remek dijela. Također, djeca su imala prilike pogledati edukativni video i razgovarati s odgojiteljicama o osobama s Down sindromom. Zaključili su kako su oni njihovi prijatelji i kako nisu različiti jer imaju brata, prijatelje, oči, uši i noge.

Odgojna skupina “Pingvini” iz PO Vrećari su pak obilježili pokretnom igrom “Djeca suncokreta” s ciljem poticanja na zajedništvo i različitost te u pidžamama noseći različite čarape pročitali su interaktivnu priču “Vedrina suncokreta” koja je bazirana na pozitivne i negativne strane sindroma.

Mališani iz odgojne skupine “Zvjezdice” iz PO Raša također su dan proveli u različitim čarapama, što im je bilo izuzetno zanimljivo kao i crtanje istih. Plesali su u svojim šarenim čarapicama i to ponosni što su obilježili dan njihovim prijateljima.

Nošenjem šarenih čarapa želimo skrenuti pozornost na važnost pružanja podrške u svrhu što učinkovitije integracije u društvo te na potrebu uvažavanja različitosti kao i na mogućnosti osoba s Down sindromom.