Finaliziran EU projekt “Upoznajmo naše more”

Danas je u Centralnom vrtiću Labin održana završna konferencija EU projekta „Upoznajmo naše more“, projekta vrijednog 19.554,81 EUR koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promocija održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja.

Svrha projekta „Upoznajmo naše more“ očuvanje je ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanje održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba.

Projektom se proveo edukativni program za 360 polaznika Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ Labin u pulskom Aquariumu te se osmislila i izradila tematsko-edukativna slikovnica.

Edukativnim programom polaznici su se upoznali s gospodarski važnim vrstama riba i morskih organizama, održivim ribarstvom te zastupljenim morskim vrstama ribarstvenog područja FLAG-a Alba, dok će se putem slikovnice upoznati s bogatom lokalnom ribarskom pomorskom i maritimnom baštinom.

Na izradi edukativne slikovnice sudjelovali su Antoana Oreški Džafić, ilustratorica slikovnice te Leo Knapić, vlasnik tiskare Vetva Dizajn, zadužen za tiskanje i dizajn slikovnice, koji su istaknuli svoje zadovoljstvo što su imali prilike sudjelovati u ovakvom projektu posvećenom onim najmlađima.

Alenka Verbanac iz FLAG -a ALBA istaknula je kako je u ovom programskom razdoblju putem dostupnih mjera FLAG-a ALBA Labinština realizirala brojne kvalitetne i zanimljive projekte, a istaknula je i kako je upravo nedavno izrađena nova strategija kojom će zasigurno u narednom periodu biti još mnogo kvalitetnih projekta na našem području koji uključuju suradnju s našim vrtićem.

Gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je kako je jedan od zasigurno dražih nam projekata upravo ovaj zbog kojeg smo se danas okupili, obzirom da je kvalitetom i zajedničkim povezivanjem, Grada, vrtića, dizajnera, a u konačnici i naših najmlađih koje poučavamo vrijednosti mora i podmorja, od izrazite vrijednosti, naglasivši i nesvakidašnju situaciju da su upravo i djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina, Ana Černjul i Robert Mohorović osmislili tekst slikovnice.

Želimo napomenuti kako dajemo na važnosti provedbi projekata u našoj ustanovi, obzirom da je projektno učenje proces kroz koji djeca sudjeluju u kooperativnom dijalogu s kompetentnijim partnerima te dolaze do povezanosti i ispreplitanja niza praktičnih i intelektualnih aktivnosti koje potiču gotovo sva područja djetetova razvoja.

Provedba projekta „Upoznajmo naše more“, započeta je u rujnu 2022.g. kroz sklop uvodnih aktivnosti koje su za cilj osim tematske imale i istraživačke komponente kako bi se djeca upoznala sa vrstama riba i morskim organizmima ribarstvenog područja FLAG –a Alba te općenito Jadranskog mora.

U listopadu realiziran je posjet pulskom Aquariumu, kojeg su posjetila sva vrtićka djeca te imala priliku direktnim doživljajem susresti se s navedenim vrstama koje su do tada istraživali.

Stjecanjem određenih znanja i predodžbi, možemo reći kako je projekt „Upoznajmo naše more“, kod djece izazvao snažne doživljaje, bili su aktivni istraživači te je važnost također prepoznata u svrhu razvijanja senzibilnosti, stavova, vrijednosti, navika i ponašanja prema okolišu i održivom razvoju, što je ujedno i jedna od odrednica našeg kurikuluma.

Vodeći se interesima djece te prikupljajući njihove likovne radove, izjave, upite, definirane su daljnje smjernice u kreaciji edukativne slikovnice “Upoznajmo naše more”, koju jedva čekamo podijeliti našim mališanima i njihovim odgojiteljicama.

Izdano je 1000 slikovnica koje će biti distribuirane u odgojno – obrazovne skupine, knjižnice osnovnih škola Labinštine, te Gradskoj knjižnici Labin, no edukativnu slikovnicu možete pronaći i u digitalnom obliku na našim službenim Internet stranicama.

Neovisno što projekt formalno završava, on se zapravo nastavlja upravo kroz edukativnu slikovnicu, obzirom da ista predstavlja nastavak procesa upoznavanja jadranskog podmorja.

Likovni radovi djece iskoristili su se također u svrhu edukacije posjetitelja labinskog markata u sklopu projekta“ Moremo brinuti o moru“ i tim načinom možemo zaključiti kako su naši najmlađi doprinijeli baštinjenju naše morske tradicije.

 

Digitalnu slikovnicu “Upoznajmo naše more”, možete pronaći ovdje !