Happy Halloween !

Svake godine krajem listopada, djeca s nestrpljenjem čekaju vrijeme za “Halloween party”. Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, koji se slavi većinom u anglosaskim zemljama kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova i zombija, te uključuje ukrašavanje kuća i okućnica bundevama kao i paukovim mrežama.

Iako slavljenje ovog dana nije dio naše tradicije, odlučili smo djeci približiti tradiciju drugih zemalja i pritom se odlično zabaviti, no ono što je najvažnije, uz zabavu puno toga i naučiti.

Odgojna skupina “Rika” iz Centralnog vrtića integrirala je istraživanje svemira u obilježavanje Halloweena. Djeca su promatrala izgled bundeve te zaključila kako oblik i boje bundeve podsjećaju na planet Jupiter. Zatim su u sportskoj dvorani iskoristili poticaje, prethodno napravljene bundeve i rakete.

“Spideri” iz PO Raša proveli su razne aktivnosti, uz ples i pjesmu obilježili su njima super zabavan dan. Započeli su dan izradom strašnih kolača, dubljenjem bundeva, izradom lampiona i pauka nakon čega je uslijedio ples pod maskama.

Engleske skupine “The Angels”, The Cubes” i “The Rainbows” dubile su bundeve i proučavale njezinu unutrašnjost, sjemenke i oblik. Napravile su i “čarobni napitak” u koji su stavljali sastojke i miješali ih, čime su dobili pravo iznenađenje. Skupina “The Angles” je uz navedeno nastavila istraživanje i bavila se kemijskim reakcijama “čarobnog napitaka” te proučavala što se događa kada se sastojci spoje, zašto i kako se napitak pjeni i koliku količinu sastojaka moraju ubaciti u posudu u svrhu dobivanja kemijske reakcije. Kako bi prigodno obilježili ovaj dan, održala se i tradicionalna zabava za engleziće pod maskama.

Odgojne skupine iz PO Vrećari održale su pravi Halloween party sa djecom i roditeljima.

Medvjedići su se pak odlučili na kombinaciju spajanja Halloween-a i Unicefovog projekta “Škole za Afriku” te izradom strašnih prigodnih likova i ukrašenih bundeva, postavili štand u Centralnom vrtiću i prikupljali donacije za navedeni projekt. Naravno ni kod njih nije izostala zabava pod maskama kao ni prigodne aktivnosti.

Osim galerije, možete pogledati i video naših Spidera iz PO Raša.