Krećemo s Erasmus+ edukacijama

Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ Labin dobitnik je Natječaja Agencije za mobilnost i programe EU Erasmus+ koji je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Glavni cilj Erasmusa mobilnost je odgojno-obrazovnih djelatnika u svrhu stručnog osposobljavanja.
U našem projektu sudjeluje osmero stručnih djelatnika vrtića – ravnateljica, pedagoginja, psihologinja i pet odgojiteljica, prijavljenih na šest različitih strukturiranih tečajeva u Portugalu, Španjolskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Islandu i Malti.
Već u ožujku kreću prve edukacije u sklopu našeg projekta “Kreativnošću do vrtića po mjeri djeteta“. Odgojiteljice Katarina Đapić i Martina Petrinčić odlaze u Portugal na edukaciju „Taking groups out-of doors“. Odgojiteljice će na navedenoj edukaciji imati priliku dodatno razviti svoje vještine vođenja odgojno obrazovnog rada te naučiti procijeniti uključene rizike i izbjegavati kritične situacije tijekom učenja na vanjskom prostoru. Steći će korisna znanja i imati priliku razviti svoj osobni plan aktivnosti kako bi iste mogle pretvoriti u akcije i na taj način pomoći u unaprjeđivanju rada našeg Vrtića.
Psihologinja odlazi u Španjolsku te će sudjelovati u edukaciji „Special needs education“. Navedena edukacija podrazumijeva unapređenje znanja i vještina u razumijevanju, identifikaciji i dijagnosticiranju najučestalijih poteškoća kod djece.
Ravnateljica u travnju odlazi na Maltu kako bi prisustvovala edukaciji „Public speaking, communication and presentation skills for professionals“. Program obuhvaća širok spektar esencijalnih jezičnih tema i vještina u svrhu što učinkovitije prezentacije ustanove i provedenih projekata na nacionalnoj i internacionalnoj razini.
U Nizozemsku na edukaciju „Creativity in teaching and training through outdoor and indoor activities“, također u travnju, odlaze Rea Radin i Silvija Stojšić. Cilj edukacije je poboljšanje kompetencija i vještina odgojitelja kroz aktivnosti na unutarnjem i vanjskom prostoru.
U lipnju ravnateljica će prisustvovati edukaciji „Clear leadership“ u Danskoj. Fokus navedenog tečaja stjecanje je konkretnih rukovodstvenih alata u svrhu transparentnog i direktnog rada, koji istovremeno uključuje unapređenje rada i funkcioniranja pojedinca, grupa i timova te njihovo povezivanje u smislene dijaloge o ciljevima i izazovima.
Za kraj u srpnju pedagoginja i odgojiteljica Danijela Dobrić prisustvovati će edukaciji „Project based learning in the classroom Promote active learning and develop 21st century skills through STEAM, design thinking and problem solving activities“, koja se održava na Islandu. Radi se o praktičnoj edukaciji na kojoj će se upoznati s alatima koje mogu koristiti u radu s djecom kako bi povećali radoznalost kod djece koristeći se učenjem temeljenim na projektima i kreativnom razmišljanju. STEAM je obrazovni pristup učenju koje koristi znanost (science), tehnologiju (technology), inženjerstvo (engineering), umjetnost (art) i matematiku (mathematics) kao pristupne točke za usmjeravanje dječje radoznalosti i upita, dijaloga i kritičkog razmišljanja.
Svi odabrani tečajevi podrazumijevaju promatranje primjera dobre prakse te upoznavanje različitih strategija, metodologija i alata koje se odnose na rad i stvaranje odgovarajućeg i podražavajućeg okruženja za učenje s djecom, inoviranje odgojno – obrazovnog procesa korištenjem različitih kreativnih tehnika i učenja na otvorenom prostoru te usvajanje inovativnih načina oblikovanja odgojno – obrazovnog procesa i aktivnosti koje potiču razvoj STEAM kompetencija.
Veselimo se novim znanjima koja će svi sudionici mobilnosti po svom povratku u Vrtić podijeliti kroz provođenje edukacija ostalim djelatnicima.
Želimo im sretan put i uspješno usvajanje novih znanja i vještina!