Pametni odgojitelji igraju pametno

U utorak, 31. siječnja 2023. godine u dvorani Centralnog vrtića odgojitelji su prisustvovali interaktivnoj radionici „Pametni odgojitelji igraju pametno“. Radionicu su pripremile i vodile pedagoginja mr.sc. Ljiljana Krušelj i odgojiteljica Danijela Dobrić.

Prezentacijom temeljnih postavki metode rada koja kombinira akademske, društvene i osobne ciljeve s pokretom, igrama i osjetilnim aktivnostima nastojale su odgojiteljima prenijeti nova znanja, vještine i iskustva koja su stekle edukacijom  na tečaju „Smart Teachers Play More“ na Islandu u sklopu Erasmus+ projekta.

STPM teorija polazi od postavke kako svrhovito kretanje poboljšava razumijevanje i pamćenje djece. „Način da postanete bolji u razmišljanju i učenju nije stalno siliti mozak nego djelovati izvan mozga i prevladati njegove granice dovodeći vanjske resurse. Ne sjećamo se tako dobro onoga što čujemo ili čak i onog što vidimo. Najviše od svega pamtimo što smo učinili, radnje koje smo poduzeli“. (Paul)

Na radionici su odgojitelji aktivnim sudjelovanjem upoznali nove pokretne i mirne igre, igre tišine i opuštanja, igre čitanja, pisanja i računanja, uz slijeđenje uputa i suradnju. Sve igre u sebi su sadržavale potrebu koordinacije pokreta, točnosti, ravnoteže i orijentacije u prostoru. Svaka prikazana igra ima mogućnost dopunjavanja i izmjena, olakšavanja ili otežavanja zadatka, što uključuje kreativnost odgojitelja i prilagođavanje mogućnostima djece.

Prisutne odgojiteljice u evaluaciji radionice izjasnile su se kako je tema bila zanimljiva te da su im dobivene spoznaje omogućile razvijanje vještina i primjenu znanja u praksi.

Neke izjave odgojiteljica:

  • „Igrajući se“ u opuštenoj atmosferi zapravo smo naučili nešto novo što možemo konkretno primijeniti. Savršeno.
  • Trebalo bi više takvih zanimljivih radionica, veselih, što dobro povezuje ljude i stvara dobar osjećaj pripadanja zajednici.
  • Vrlo poučno, praktično i najvažnije što se može primijeniti u radu s djecom.

Kako su odgojiteljice uživale učeći kroz igru vidljivo je iz priloženih fotografija.