Vrijeme dobrote i radosti

„Zvončići, zvončići zvone cijelu noć…“

Blagdanski prosinac donio nam je pregršt pjesme i radosnih događanja. Već od prvog dana adventski su kalendari svakodnevno iznenađivali djecu slatkim sitnicama ali i prigodnim zadacima. Formirani blagdanski centri stalno su obogaćivani novim ukrasima i čestitkama koje su izradila djeca od neoblikovanog ili prirodnog materijala. Djeca su uživala u kićenju jelkica i „pisanju“ svojih želja u pismima Svetom Nikoli i Djeda Mrazu. Naravno da su ih i dočekali jer su oni, uz slatkiše i poklone, posjetili svu djecu u njihovim vrtićima. Djeca PO Vrećari putovala su u društvu Djeda Mraza vlakom od Pule do Kanfanara.

U doba darivanja i iščekivanja Showtime music & theatre priuštio je  vrtićkoj djeci izuzetan doživljaj kroz predstavu „Ježeva kućica“ u izvedbi teatra „Naranča“ iz Pule.

Ovo vrijeme dobrote, humanosti i darivanja obilovalo je mnogim akcijama i suradnjom s lokalnom zajednicom – s roditeljima, javnim ustanovama i udrugama.

Djeca iz šest odgojnih skupina izrađivala su ukrase za bor i kitili jelku na Trgu labinskih rudara sudjelovanjem u akciji „Vrijeme dobrote“ posvećenoj humanitarnoj akciji „Labinština hoće“ za kupnju mamografa. U izradu ukrasa aktivno su se uključili i roditelji djece iz PO Stari grad. Kićenje jelke na trgu odgojnim skupinama „Rika“, „The Rainbows“ i „The Cubes“ djeci je uljepšala slastičarna „Pozzo“ počastivši ih vaflima i čajem.

Djeca iz Centralnog vrtića sudjelovala su u humanitarnoj akciji za djecu u Domu za nezbrinutu djecu u Lovranu. Prodajom ukrasa koje su sami izradili prikupili su sredstva za kupnju potrepština za nezbrinutu djecu i iste im dostavili.

Roditelji i djeca Dječjeg vrtića sudjelovali su i u humanitarnoj akciji „Jedna za druge“ u doniranju samo jednog proizvoda iz programa živežnih namirnica ili higijenskih proizvoda. Akciju je organizirala udruga „Naš san njihov osmijeh“.

U svetom Martinu održana je novogodišnja priredba na kojoj su sudjelovala djeca iz PO Vrećari. Uz druženje djece i roditelja ostvarena je i prodajna akcija čija su sredstva namijenjena djeci Etiopije u sklopu projekta „Škole za Afriku“.

Odgojne skupine djece koje sudjeluju u zajednici učenja po STEM metodi i odgojne skupine koje redovan program ostvaruju na engleskom jeziku prisustvovali su 10. maratonu kratkometražnih filmova koje su organizirali Havc i kino mreža. Ravnateljica POU i voditelj kina Labin djecu su educirali o izradi kratkog animiranog filma uz pomoć različitih vizualnih prikaza.

U PO Vinež družili su se predškolci i srednjoškolci. U organizaciji profesorice Karle Golja Milevoj i odgojne skupine „Leptirići“ učenice trećeg razreda gimnazije za djecu su izvele dvije kratke predstave s prigodnim porukama na hrvatskom i engleskom jeziku.

Blagdanske radosti uz pjesmu, ples i igre bile su svakodnevne. U jaslicama je organiziran „Baš naš Advent“ na kojem su se družila vrtićka i jaslička djeca uz ples, pjesmu, fritule, kekse i čaj.

Djeca i roditelji odgojne skupine „The Cubes“ družili su se na novogodišnjoj priredbi na kojoj su roditelji i zasvirali.

U prosincu je obilježen i prvi dan zime i bez obzira na hladnije ili kišne dane djeca su, primjereno obučena i obuvena, aktivno boravila na zraku.

 

Pripremila:

mr.sc.Ljiljana Krušelj, stručni suradnik pedagog mentor