Radosti proljeća – aktivnosti u ožujku

Nakon oproštaja s maškarama i ispraćaja pusta djeca su spremno krenula u bogatstvo događanja koja su slijedila.

Dan rudara već je tradicionalno izrodio aktivnostima njegovanja tradicije i baštine rudarenja u našem gradu. Ostvareni su posjeti šohtu i muzeju s mini rudnikom, Krvovoj placi na Vinežu, djeca su se likovno izražavala ugljenom, davala izjave o rudarima, glumila male rudare uz rudarski pozdrav „Sretno“.

Aktivnosti vezane za implementaciju zavičajnosti u radu s predškolskom djecom redovito su prisutne. Istražuje se maslinarstvo, ribarstvo, autohtone domaće životinje, Učka, narodna nošnja i instrumenti uz korištenje labinjonske cakavice.

Čestitke i najbolje želje djeca su izgovarala i kreativnim uradcima kao poklonima potkrijepila povodom Dana žena i Dana očeva čime su izuzetno obradovala sve odrasle.

A procvalo nam je i proljeće! Buđenje prirode i sunce mamili su na aktivnosti na otvorenom. Djeca su mnogo šetala, igrala se na dvorištima i u parkovima i livadama, brala cvijeće, prve šparuge, promatrala leptire i prepoznavala pjev ptica, grlila stabla povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma. Aktivan boravak na otvorenom posebno je bio zastupljen u odgojnim skupinama koje sudjeluju u projektu „1000 sati na otvorenom“.

Djeca iz PO Vrećari ostvarili su izlet u Feštine gdje su bile organizirane igre na otvorenom – skakanje u vreći, limbo, logorska vatra, traženje uskršnjih jaja, takmičarsko nošenje jaja, stolni tenis. Također su hranili kuniće i kokoši i posjetili spilju.

Ove je godine ponovno ostvaren organizirani višednevni odmor s djecom u dvorcu Stara Sušica. Iako bez snijega, djeca su uživala u mnogim aktivnostima u šumi i okolici. Družila su se međusobno u prostoru dvorca i svaku večer plesala uz igre, pjevanje, pidžama party. Poseban doživljaj bio je posjet Centru za velike životinje. Djeca su stekla mnoge nove spoznaje i unaprijedila društvene vještine, ojačala zdravstveno i emocionalno. A uspomene koje će zauvijek sa sobom nositi su nezamjenjive.

Na Svjetski dan voda poseban naglasak dan je važnosti vode za život na planetu. Ostvareni su mnogi pokusi vodom, igre i likovni radovi. Medvjedići iz Centralnog vrtića taj su dan imali izlet u Rabac gdje su promatrali čistoću mora i njegova svojstva, čistili plažu i družili se s ribarima koji krpaju mreže. I nadalje se rade aktivnosti projekta „Dijete, okoliš i održivi razvoj“ pa djeca pravilno sortiraju otpad, uređuju vrtove i cvjetnjake i brinu o biljkama.

Na Svjetski dan osoba s Down sindromom sve je bilo puno različitih šarenih dječjih čarapica uz njegovanje dječjeg osjećaja za različitost i razvoj tolerancije. Na taj dan djeca iz Centralnog vrtića prisustvovala su modnoj reviji u organizaciji Centra za inkluziju.

U Po Stari grad djeca vježbaju prepoznavanje svojih emocija i kako ih izraziti. O osjećaju sreće i kada su sretni posebno se govorilo na Dan sreće.

Nastoji se da se u svim aktivnostima djecu potiče na iznošenje iskustva, samostalno istraživanje i otkrivanje osjetilima, međusobnu suradnju. U vrtićkoj odgojnoj skupini „Zvjezdice“ u PO Raša u tijeku je projekt „Dinosauri“. Predškolci aktivno vježbaju koncentraciju, pažnju i finu motoriku, dok je kod djece jaslica prioritet u razvoju samostalnosti u prehrani i kulturno-higijenskim navikama, te koordinaciji pokreta.

Ljubav prema knjizi i dramskom izričaju svakodnevno se potiče i njeguje kod djece. Odgojna skupina „Krijesnice“ iz PO Vinež prisustvovala je predstavi „Koko Kokone“ u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci koja je bila poticajna za niz aktivnosti koje su uslijedile.

 

Pripremila:

mr.sc. Ljiljana Krušelj,

stručni suradnik pedagog mentor