Stručno usavršavanje odgojiteljica kroz sudjelovanje u programu Erasmus+ mobilnosti

U ožujku smo započeli sa stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih djelatnika kroz program Erasmus+ mobilnosti, čije je financiranje omogućeno preko natječaja Agencije za mobilnost i programe EU .  

U periodu od tjedan dana odgojiteljice Katarina Đapić i Martina Petrinčić sudjelovale su na edukaciji “Taking groups out of Doors” u Cascaisu, Portugalu. Zajedno s kolegama odgojiteljima i učiteljima iz Grčke, Estonije, Litve, Španjolske, Belgije i Švedske, odgojiteljice su imale priliku na različitim lokacijama Parka prirode Cascais i Sintra steći nova teorijska i praktična  znanja o pedagogiji učenja na otvorenom, razvijati vještine vođenja na otvorenom i promišljati strategije učenja u prirodi. Također osobno su se okušale u kreiranju i vođenju niza aktivnosti na otvorenom zajedno s kolegama iz Europe, što im je omogućilo da se dodatno povežu i bolje upoznaju te promišljaju o nastavku međunarodne suradnje u nekim zajedničkim projektima u budućnosti.  Predstavile su ostalim sudionicima našu ustanovu i projekt “1000 sati na otvorenom” koji se trenutno provodi u devet odgojno-obrazovnih skupina vrtića i jaslica. Katarina i Martina nadaju se da je ovo tek početak njihovih Erasmus+ edukacija jer upravo navedena nova iskustva obogaćuju polaznike novim idejama i znanjima te omogućuju bogaćenje vlastite odgojno-obrazovne prakse, a time se podiže kvaliteta rada naše ustanove u cjelini. 

 

Odgojiteljice Rea i Silvija početkom travnja prisustvovale su edukaciji u Assenu, Nizozemskoj gdje djeca već od rane školske dobi odlaze biciklima na nastavu. Ovo je samo djelić nizozemske svjesnosti o kretanju i boravku djece na vanjskom prostoru. 

Stoga, nije ni čudno što su odgajateljice upravo tamo pohađale edukaciju naziva „Creativity of teaching and training through outdoor and indoor activities“. Zajedno sa sudionicima iz susjedne Italije, Rumunjske, Španjolske, Grčke i Njemačke nastojale su prikupljati nova znanja i raditi na podizanju vlastitih kompetencija, a sve u cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog rada. Edukacija je formalno trajala sedam dana dok komunikacija sa svim sudionicima Erasmus+ programa još uvijek traje. Na samoj edukaciji bili su prisutni kolege različitih profila, odgajateljice, učitelji, nastavnici pa sve do profesora, što je otvorilo zanimljive dijaloge između raznih razina obrazovanja i usporedbe obrazovnih sustava prisutnih zemalja EU.    

„Do zadnjeg trena nismo znale hoće li se edukacija uopće održati zbog pandemije, no kada su nam javili kako će se ipak održati našoj sreći nije bilo kraja. Definitivno iskustvo koje treba ponoviti. Osim znanja stekli smo prijatelje diljem Europe koji će nam danas sutra omogućiti lakšu diseminacija ideja, znanja, iskustva.“ 

„Moto jednog nizozemskog sveučilišta glasi „Challenge yourself (Izazovi sebe)“ te smatramo kako je to upravo bio i cilj našeg Erasmus programa, pomicati vlastite profesionalne i osobne granice, steći nova poznanstva i iskustva. Nakon prvog putovanja možemo zaključiti kako smo tek zagrebale malu površinu vrijednosti takvih razmjena te parafrazirajući već navedeni moto potrebno je i dalje „izazvati sebe ponovo i ponovo“. 

Ravnateljica je u St.Paul Bay-u na Malti u sudjelovala u tjednoj edukaciji  “Public speaking, communication & presentation skills for professionals”. Kroz brojna predavanja i praktične radionice, ravnateljica je imala priliku razvijati govorne i prezentacijske vještine te vještine podučavanja i pružanja podrške. Sudjelovala je u personaliziranim predavanjima za razvoj i širenje jezičnog razumijevanja te vještina konverzacije za profesionalce kao i predavanjima usmjerenima na poboljšanje komunikacijskih i interakcijskih vještina s javnošću i djelatnicima. 

Sve sudionice mobilnosti su uz neizostavno obogaćivanje svojih znanja i vještina te ostvarivanja profesionalnih veza i prijateljstava, imale priliku i svakodnevno jačati svoje komunikacijske kompetencije na engleskom jeziku.  

 

Obogaćene novim iskustvima i poletnom energijom koju nam je darovao Erasmus, veselimo se dijeljenju znanja s ostalim kolegicama i kolegom te djecom u vrtiću.