Veliko srce naših mališana, roditelja i djelatnika

Možemo reći kako naša djeca, djelatnici i roditelji zaista imaju veliko srce, a navedeno dokazuje činjenica učestalog sudjelovanja u različitim humanitarnim akcijama koje podrazumijevaju pomoć potrebitima.

Tako smo kraj godine zaokružili brojnim hvalevrijednim akcijama u koje su bila uključena djeca, roditelji i djelatnici vrtića.

Centralni vrtić sudjelovao je u humanitarnoj akciji koju je smo nazvali “Djeca djeci”. Izrađene ukrase i čestitke djeca su zajedno s odgojiteljima prodavala na terasama vrtića. U akciji je ukupno prikupljeno 390 eura te su sredstva utrošena na kupovinu higijenskih i prehrambenih potrepština za Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran. Cilj akcije bio je djeci od malih nogu usaditi vrijednosti međusobnog pomaganja i zajedništva.

Drugu godinu za redom sudjelovali smo u humanitarnoj akciji  „Jedna za druge“ koju provodi Pulska Udruga „Naš San Njihov Osmjeh“. Odgojiteljice područnih odjeljenja u skupine su postavile kutije u koje su djeca, djelatnici i roditelji donosili živežne namirnice i higijenska sredstva. Prilikom preuzimanja paketa, volonterka Udruge zahvalila se na sudjelovanju u akciji u ime predsjednika, članova i svih korisnika Udruge te uručila zahvalnice.

PO Jaslice su povodom obilježavanja dana volontera, odlučili obradovati malene šapice iz Udruge FENIX. Djeca su zajedno s roditeljima i odgojiteljima skupljali konzerve, suhu hranu, poslastice te mlijeko. Poticanjem na pomaganje i odgovorno ponašanje prema životinjama potičemo sličan stav i ponašanje prema ljudima. Time razvijamo empatiju i brižan odnos prema svim živim bićima u najranijoj dobi.

Također, uključili smo se u provedbu humanitarne akcije “Solidarnost na djelu” Crveni Križ,  u kojoj smo prikupili 290 eura.

Ponosni smo što već petu godinu sudjelujemo u UNICEF-ovom edukativno-humanitarnom programu „Škole za Afriku“ koji je upravo u tijeku te kroz kojeg djeca imaju prilike upoznati život, kulturu i običaje Afrike, istovremeno razvijajući empatiju, solidarnost i međusobno pomaganje, vrijednosti koje je važno poticati i njegovati od najranije dobi. Odgojne skupine uključene u navedeni program također su odlučile sudjelovati u humanitarnoj akciju „Marijini obroci“, koja ima za cilj osigurati obroke za djecu u školama najsiromašnijih država svijeta.

Generalni cilj sudjelovanja u humanitarnim akcijama, osim pružanja pomoći potrebitima, promicanje je humanosti, dobrote i ljubavi prema čovjeku od najranije dobi. Vrlo nam je važno isticati pozitivne vrijednosti i stvarati povezanost među ljudima kao i usvajanje navike nesebičnog pomaganja i pružanja pomoći onima kojima je pomoć potrebna. U tome nam uvelike pomažu naši roditelji kojima se od srca zahvaljujemo.

Dječji vrtić također zahvaljuje svima koji su se odazvali plemenitim akcijama u nadi da se uspješna suradnja nastavi i dogodine.