Za rođendan planete

Djeca su se složila kako je najljepši poklon za rođendan planete Zemlje čista priroda. I baš zato je većina ostvarenih aktivnosti  u mjesecu travnju imala ekološki karakter. Razvrstavao se otpad, učilo o kompostiranju, uklanjao otpad u šumi i na plaži, uređivali vrtovi i cvjetnjaci. Istraživali su se i locirali kontinenti i oceani na globusu, izrađivali plakati i bilježene dječje izjave.

„Za Zemlju možemo posaditi cvijeće“ (S.B.)

„Možemo očistiti šumu od otpada jer zločesti ljudi bacaju smeće pa je šuma ružna, a kad je čista je lijepa“ (M.V.R.)

„Može posaditi biljke, povrće, drvo i cvijeće“ (L.S.)

„Moja je želja da Zemlja zauvijek bude živa.“ (C.M.)

Na inicijativu HZJZ djeca jaslica i vrtića su u periodu od ponedjeljka, 04. travnja do petka, 08. travnja mnogobrojnim aktivnostima obilježila Tjedan zdravlja koji je ove godine bio posvećen vodi sa temom „Naš planet, naše zdravlje“.

Svaki je dan u tjednu bio posvećen određenoj temi, pa samim tim, bio i prepun kvalitetnih i kreativno osmišljenih aktivnosti.Slavio se vodeni ponedjeljak, učilo o vodi na zemlji u utorak, bilo se čisto kao srijeda, dizalo čaše vode za zdravlje u četvrtak i davalo pet(ak) za čisti svijet.

Djeca su bila pravi mali istraživači dok su ispitivali agregatna stanja i svojstva vode, te kruženje vode u prirodi. Spoznavali su važnost vode za život svih živih bića i potrebu održavanja čiste vode na planeti zemlji. Igrali su se vodom, prali, zalijevali i pretakali.

„Voda je led, voda je para, voda je obična, voda je oblak, voda nam treba za pit“ (M.V.R.)

Djeca odgojne skupine „Sovice“ iz PO Vrećari su s ciljem prikupljanja dobrovoljnih priloga u sklopu projekta Škole za Afriku pripremila cvijeće od salveta i krep papira i ukrasila vazice uz sudjelovanje na Festivalu cvijeća.

Obilježio se Uskrs formiranjem blagdanskih centara sa pincama i pisanicama, igrama na dvorištu dok su se tražila sakrivena jaja ili ukrašavalo drveće uskršnjim jajima koje su kreativno ukrasila djeca.

Započeli su i izleti djece. Odgojna skupina „Medvjedići“ posjetila je Papago park u Poreču, dok su „Zvjezdice“ i „Rabački delfini“ uživali u dobro osmišljenim igrama na otvorenom u Feštinama.

Cjelogodišnji projekti u sklopu implementacije zavičajnosti u predškolske ustanove na temu maslinarstva, ribarstva, autohtonih domaćih životinja i upoznavanja Učke još uvijek traju vođeni dječjim interesom i radoznalošću.

STEM pristup povezuje dječji interes i radoznalost sa otkrivanjem i istraživanjem. Ni ne znajući kako razvijaju znanstveno razmišljanje djeca su izvodila mnoge pokuse vodom, zemljom, proučavala znanstvenike i njihov rad, promatrala rast biljaka. „Kapljice“ su bile zainteresirane za struju, njezino nastajanje i svrhovitost, ali i opasnost. Na izjavu dječaka kako je grom najjača struja interes djece krenuo je prema oluji, grmljavini i munjama. Spoznavali su opasnosti i načine zaštite od groma, identificirali i mapirali sigurna i opasna mjesta u unutrašnjem i vanjskom prostoru, naučili kako se ponašati u slučaju grmljavine. Ova aktivnost prihvaćena je od strane Crvenog križa Hrvatske za uvrštavanje na platformu aktivnosti u okviru Projekta „Sigurnije škole i vrtići“ kao odgovarajuća za pripremu djece vrtića i škola Hrvatske za izvanredne situacije – ekstremni vremenski uvjeti.

Boraveći na svježem zraku i u prirodi, igrajući se i vježbajući, djeca su uživala u ovim proljetnim, sunčanim danima.

Zdravstvena voditeljica je kod sve djece ostvarila proljetno antropometrijsko mjerenje djece koje daje korisne informacije za praćenje dječjeg stanja vezano za primjerenu težinu i visinu djece određene dobi.

 

 

Pripremila:

mr.sc. Ljiljana Krušelj,

stručni suradnik pedagog mentor