Skip to main content

Zdravo i sretno u proljeće

Prisjećajući se rudarske tradicije i njenog utjecaja na živote ljudi u ožujku se obilježila obljetnica Labinske republike i Dan rudara. Posjetima šohtu, Krvovoj placi, rudarskom muzeju, gledajući fotografije i edukativni video, susrećući se sa mini rudnikom, vagonetima i rudarskim simbolima djeca su dobivala inspiraciju za likovno izražavanje ugljenom, davanje izjava i pozdravljanje rudarskim pozdravom „Sretno“. Poseban je doživljaj bio djeci iz odgojne skupine „Leptirići“ iz PO Vinež kojima je nono Mladen govorio o radu u rudniku iz osobnog iskustva.

Povodom Dana žena djeca su upoznala važnost žena u društvu i njihovim postignućima u znanosti. U PO Stari grad mama iz Ukrajine ostvarila je aktivnost s djecom u kojoj su se djeca upoznala sa njenim zanimanjem ali i običajima obilježavanja Dana žena u Ukrajini. Sva su djeca darivala svoje majke čestitkama koje su sami osmislili.

I očevi su dobili čestitke za svoj dan. U „Medvjedićima“ je tata imao aktivnost u kojoj je djecu upoznao sa svojim zanimanjem ali i ulogom koju ima u obitelji i domu.

Zabilježene su i dječje izjave:

 • Tata je najbolji u kuhanju i vožnji kamiona.
 • Tata voli ptice.
 • Najsmješnija stvar koju moj tata radi je kada stavlja noge u križ.
 • Tata je najbolji u hranjenju magaraca i koza.
 • Zajedno gledamo televiziju.
 • Igramo se skupa.

Obilježavanje Međunarodnog dana sreće prigodno i veselo nas je uvelo u proljeće. U aktivnostima na otvorenom i u šetnjama djeca su prepoznavala proljetne promjene u prirodi i zapažala vjesnike proljeća – cvijeće, procvjetale voćke, šparuge, leptire.

Odgojne skupine međusobno su se posjećivale i družile, zajedno takmičile i igrale uz produbljivanje prijateljstva. Naročito je to bilo izraženo kod predškolaca koji broje zadnje dane u vrtiću.  Mnogo su i radili na razvoju grafomotorike, uspoređivanju količinskih odnosa i izradi svojih razvojnih mapa.

Eksperimentima vodom i ispitivanjem njenih svojstava obilježio se Svjetski dan voda. Djeca su jako dobro upoznata sa važnosti vode za život i potrebom njenog očuvanja. Pri posjeti bari na Marcilnici bili su razočarani malom količinom vode i velikom količinom smeća pa više nisu mogli vidjeti ni žabe ni punoglavce. Zato su u posjeti slapu u Rapcu djeca mogla uzeti uzorak čiste vode koju su uspoređivali sa uzorkom morske vode.

Izjave djece o tome za šta nam služi voda:

 • Voda je najzdravija. Voda nam služi za piti.-M.J.
 • Voda nam treba za kuhanje.-A.J.
 • Voda nam služi za piti, zalijevati cvijeće, kupanje, oprati voće i povrće.-L.M.
 • Voda nam služi za plivanje. Palmama treba voda da narastu.-A.S.M.
 • Voda nam služi za piti, prati ruke, čistiti pod, zalijevanje cvijeća, za hranu da je operemo i za plivanje.-L.B.
 • Ribe žive u vodi.-G.Š.
 • Voda je za bojanje, piti, hranu.-T.M.S.
 • Voda je dobra za energiju, za skuhati čaj, oprati ruke i zube, za plivati i okupati se.-E.K.
 • Voda nam treba da peremo zube, da pijemo, da nam se ne vrti u glavi, da nam bude bolja probava, da možemo skuhati čaj, ručak, za kupanje.-A.B.
 • Voda je za oprati kosu, sebe. Dobra je za mišiće i da budemo zdravi i dobro.-N.C.
 • Voda služi za piti, za čistiti bakterije, da pomogne biljkama rasti.-S.K.
 • Bez vode ne možemo živjeti! -T.P.

Svjetski dan kazališta, ali sve u promicanju važnosti čistoće za zdravlje,  vrtićke odgojne skupine iz PO Vrećari obilježile su posjetom Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci gledajući predstavu „Mrljek i Prljek“.

Djeca iz odgojnih skupina „Bombončići“ i „Rabački delfini“ sudjeluju u projektu Naša mala knjižnica u sklopu kojeg se svakog mjeseca upoznaju s jednom novom kvalitetnom slikovnicom. Inspirirani sadržajem slikovnice „Nevidljiva kuća“ krenuli su u svemir i galaksije. Neizostavno je bilo posjetiti Astronomski centar u Rijeci. Tamo su produbili svoje spoznaje novim astronomskim pojmovima i uživali u gledanju zvijezda u planetariju.

Mjesec ožujak bio je bogat zdravstvenim aktivnostima.

Tjedan zdravlja bio je ove godine posvećen pravilnoj prehrani. U suradnji sa kuharicama osmišljen je poseban jelovnik za taj tjedan a djeca su svaki dan na drugu temu provodila aktivnosti koje naglašavaju važnost pravilne prehrane za zdravlje.

Obilježen je Dan oralnog zdravlja i ostvareno niz sklopova aktivnosti u suradnji sa Crvenim križem Grada Labina. Roditelji i djeca sudjelovali su u pet radionica „Minuta za život – pomozi medi Jurici“. Roditelji su obnovili svoje znanje na oživljavanju, dok su djeca učila bočni položaj unesrećenog. Uz pjesmu i gitaru ponovili su znanje zvanja broja 112 u slučaju potrebe. U suzbijanju straha od doktora kod djece jasličke dobi pomogla je radionica „Bolnica za medvjediće“.

Mališani iz odgojnih skupina „Rika“, „Pingvini“ i „Zvjezdice“ šarenim su čarapicama, crtežima i plesom obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom i tako istaknuli prijateljstvo i poštovanje osobama s različitostima.

Akcija Tjedan  mozga ima za cilj popularizaciju znanja o funkcijama mozga i neuroznanosti. U odgojnoj skupini „The Cubes“ djeca su vježbala mozak multisenzornim učenjem kroz igru. Zdravstvena voditeljica održala im je i edukativnu radionicu kroz koju su se na primjeren način upoznala sa građom i funkcijom mozga.

Pedagoginja je održala pet edukativnih predavanja za roditelje na temu „Spremnost djeteta za školu“ sa vrlo velikim odazivom roditelja. Roditelji su se na predavanjima upoznali s potrebnim stupnjem fizičke, intelektualne, socijalno-emocionalne i motivacijske spremnosti djeteta za školu i važnosti aktivnosti koje se svakodnevno provode u dječjem vrtiću u razvoju istih.

 

Pripremila

mr.sc. Ljiljana Krušelj, stručni suradnik pedagog mentor