Skip to main content

 Živjeti zdravo i čuvati planetu zemlju u mjesecu travnju

Pod motom „Živjeti zdravo“  u jasličkim i vrtićkim skupinama obilježavao se  Tjedan zdravlja pa su se naša djeca, kako bi proširila postojeća znanja o važnosti pravilne prehrane, uključila u obilježavanje kroz sudjelovanje u različitim aktivnostima. Svaki je dan u tjednu bio posvećen jednom dijelu zdrave i potrebne prehrane u svakodnevnom životu – ponedjeljak žitaricama, utorak povrću, srijeda mliječnim proizvodima, četvrtak voću, petak bjelančevinama. Djeca su se upoznavala i svakodnevno obrađivala određene namirnice, pravila voćne salate i smoothie, pekla zdrave kolačiće, pripremala i kušala jela. Nije se zanemarila ni važnost konzumacije određene količine vode dnevno. Nastali su mnogi plakati zdrave prehrane, a jelovnik vrtića je u tom tjednu također bio tematski smišljen.

Obilježavanjem Dana planete Zemlja briga za osobno zdravlje smisleno se povezala sa potrebom očuvanja prirode i okoliša. Djeca su sudjelovala u sadnji vrta, uređivanju cvjetnjaka, promatranju insekata, izrađivala su kartonske kantice za otpad, proveli akciju čišćenja, sudjelovali u igrokazima, sortirali razne sličice u odgovarajuće ” kantice za otpad”, reciklirali, brinuli o biljkama, sadili ih i  „proučavali“ kako rastu. Koristio se neoblikovani i otpadni materijal za stvaralačko izražavanje. Spontanim istraživanjem i izražavanjem djeca su sama birala razne materijale (kutije, čepove, čaše, metalne limenke, žice) te ih oblikovala po vlastitom nahođenju u razne konstrukcije. Tako su nastali razni kreativni radovi kao hotel za leptire, stroj za struju, fontana, i sokovnik. Upravo takvim načinima mijenjamo ekološku svijest i usvajamo vještine korištenja otpada u nove svrhe. U suradnji sa gimnazijalcima SŠ Mate Blažine Labin u PO Vrećari održana je zanimljiva radionica na kojoj su djeca otkrivala prirodne zakonitosti povezane sa tlom, vodom i zrakom. Odgoj za održivi razvoj!

Lijepi proljetni dani omogućili su djeci promatranje buđenja prirode kroz aktivnosti na otvorenom. Gledali su pupanje i cvjetanje, proučavali mrave i leptire, brali cvijeće i prešali ga. Mnogo su šetali i igrali se vani. Povodom blagdana Uskrsa uz upoznavanje sa tradicijskim običajima na dvorištima su tražili uskršnja jaja, imali piknike na otvorenom, a pisanice, uskršnje košarice i zečiće sami su izrađivali. Predškolci su vježbali i takmičili se, te se na taj način pripremali za skori Olimpijski festival dječjih vrtića.

Nije izostala suradnja s užom i širom lokalnom zajednicom uz prezentaciju postignuća.

Djevojčice OŠ Ivana Batelića iz Raše družile su se s djecom u raškom vrtiću prezentirajući igranje igara koje su same izradile i koje su im poklonile.

Rabački delfini aktivno su svojim projektom „STEAM u prirodi“ sudjelovali na Festivalu znanosti u Rijeci u projektu „Vrtići za vrtiće“ za predškolske ustanove s područja Primorsko goranske i Istarske županije. Dvanaest vrtića sudionika izmjenjivalo je svoja znanja, iskustva i sadržaje kojima su se bavili. Omogućen im je i stručno vođeni razgled Prirodoslovnog muzeja.

Pripremila mr.sc. Ljiljana Krušelj,

stručni suradnik pedagog mentor