Skip to main content

Podrška djeci nakon traumatskih događaja

Uslijed zdravstvene krize u kojoj se još uvijek nalazimo te nakon nedavnih potresa koji su zadesili Hrvatsku, susrećemo se sa sve većim brojem djece (ali i odraslih) koja manifestiraju određene znakove stresa ili posttraumatske simptome. Jasno je da su najranjivija djeca ona koja su direktno doživjela potres, ali i sva ostala djeca nerijetko su svakodnevno izložena stalnim informacijama o potresu i pandemiji koje primaju iz medija. Važno je naglasiti kako iako djeca imaju urođeni kapacitet oporavka nakon traumatskih događaja, jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na to kako će se dijete oporavljati upravo je ponašanje bliskih odraslih osoba koji o njemu brinu. Stoga, pružanjem adekvatne podrške roditeljima najviše ćemo pomoći djetetu, obzirom da su bliski odrasli djetetovi primarni i najvažniji pomagači.

Među brojnim materijalima kojima smo u posljednje vrijeme preplavljeni, odlučili smo roditeljima predložiti besplatnu publikaciju stručnjaka Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba „Mali vodič kroz velike promjene“ te predavanje psihologinje Sene Puhovski u organizaciji Zagrebačkog psihološkog društva na temu „Kako biti podrška djeci nakon traumatskih događaja“. Navedena će vam publikacija i predavanje na vrlo jasan i pristupačan način pomoći u boljem shvaćanju djetetovih reakcija uslijed i nakon traumatskog događaja te pružiti konkretne savjete o tome kako postupati ukoliko se kod djeteta pojave određena ponašanja.

Ukoliko se kao roditelj i dalje susrećete s određenim nedoumicama ili vam je potrebna stručna pomoć, pozivamo vas da se obratite našoj vrtićkoj psihologinji na broj 099 39 69 821.