Skip to main content

Odgajateljice, a gdje su moje papuče?

Zasigurno, kao roditelji ili pak odgajateljice, barem jednom dnevno čujete rečenicu: „A gdje su moje papuče?“. „Ako ih nisi pospremila/o uzela ti ih je maca Papučarica.“- kaže majka u istoimenoj slikovnici autorice Ele Peroci.

Oko mjesec dana prošlo je od kako su djeca iz skupine „Loptice“ uključena u projekt „Maca papučarica“ koji se ostvaruje u suradnji sa Savezom slovenskih društava u Hrvatskoj (Zveza slovenskih društvev na Hrvaškem).

Istoimenim projektom nastoji se podignuti svijest čitalačke kulture kod djece rane i predškolske dobi, ali i ujedno djelovati na razvoj ostalih kompetencija djece. Tako slikovnica, kao prva knjiga djeteta, potiče razvoj vještine početnog čitanja i pisanja, proširuje razumijevanje jezika, razvija vještine slušanja i razumijevanja pročitanog teksta. Slikovnica razvija maštu i kreativnost, ali i razvija koncentraciju, potiče na suradnju, zajedništvo i još mnoštvo toga.

Kako smo uključeni u projekt sa susjednom državom, Slovenijom, tako su djeca osim slikovnice na hrvatskom jeziku imala prilike dobiti i slikovnicu na slovenskom jeziku. Pozvali smo majku djevojčice L.B., koja je rodom iz Slovenije, da djeci pročita slikovnicu na slovenskom jeziku. Tada su djeca došla na ideju kreiranja „Slovensko-hrvatskog rječnika“ kako bi si olakšali razumijevanje pročitanog.

Osim navedenog, djeca su nastojala istraživati Sloveniju pomoću atlas, globusa, ali i digitalnih medija (Google maps). Zajedno su zaključili kako je Slovenija „Susjeda Hrvatskoj“. Još je mnoštvo aktivnosti i poticaja kojima su djeca manipulirala; kreiranje i šivanje lutke „Maca papučarica“, parne slike, rezane fotografije, osmišljavanje slikopriče, grafomotoričke vježbe, oslikavanje kamenčića s plaže (motivi iz slikovnice), kreiranje vlastitih papuča…

Vrhunac tek slijedi u studenom, stoga ostavljamo Vas u neizvjesnosti do tada.

Pripremile: Izabela Belić Gergorić i Rea Radin, mag.praesc.educ.