Skip to main content

Zimske “tople” aktivnosti

Ove pedagoške godine u Projektu implementacije zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova IŽ sudjeluju dvije odgojne skupine iz našeg vrtića. Odgojna skupina „Le Olive“ iz PO Stari grad provodi projekt „More na pijatu“ u sklopu kojega su kušali bakalar, pripremali i degustirali riblju juhu, izrađivali riblju paštetu od tune i upoznavali se s važnosti maslinovog ulja u prehrani. Sve su svoje spoznaje i stečena iskustva vjerno prenosila u svoje likovne radove i izjave. Odgojna skupina „Zlatne ribice“ iz PO Labin donji posvetila se pripremi jela naše starine u projektu „Kako su kuhale naše none“. Oni su pripremali, kuhali i jeli maneštru i gledali kako se peče kruh ispod crepnje. Sve ove aktivnosti omogućuju da djeca upoznaju tradiciju, kulturu i nematerijalnu i materijalnu baštinu svoga kraja.

Vrlo su vrijedne i aktivnosti kojima se kod djece razvija socijalno i emocionalno učenje, uče se prepoznati i pokazati osjećaje. Svakodnevno se „vježba“ prijateljstvo i empatija uz prihvatljive oblike ponašanja. Obilježen je Svjetski dan smijeha i Svjetski dan zagrljaja.

Kroz sudjelovanje u Projektu „Naša mala knjižnica“ i čitajući vrijedne slikovnice, ovaj su mjesec djeca odgojnih skupina „Rabački delfini“ i „Bombončići“ iz PO Vrećari  istraživala na koji se način može zagrliti jež.

Zima nam je donijela karakteristične promjene u prirodi koje djeca zamjećuju na svojim šetnjama i boravkom u prirodi. Upoznaju se s pojmovima mraza, inja, snijega, te kako se treba prikladno odjenuti. Bila je zastupljena i briga o pticama zimi uz izradu hranilica i kućica za ptice i njihovo postavljanje u dvorištima vrtića.

Nekolicina djece i odgojiteljica sudjelovalo je u Istarskoj zimskoj ligi u trčanju.

Započelo je i vrijeme maškara pa se djeca svakodnevno kostimiraju i izrađuju maske boravkom u formiranim centrima maskiranja, plešu i pjevaju.

 

Pripremila:

mr.sc.Ljiljana Krušelj, stručni suradnik pedagog mentor